Zanka

Ahmet Altan’ın AİHM’nin hak ihlali kararının ardından tahliye edilmesi, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ı bir kez daha gündeme getirdi. Yakında iki isim için de tahliye kararı çıkabileceğini ifade eden Prof. Dr. Abdurrahim Karslı, Demirtaş’ın tahliye edilmemesinin nedenini de Erdoğan’ın seçimi garantilemek isteği olduğunu söyledi…

Merkez Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Abdurrahim Karslı, Zanka TV’de Ferit Atay’ın sorularını yanıtladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'hak ihlali' kararı üzerine Yargıtay, gazeteci-yazar Ahmet Altan'ın 'silahlı terör örgütüne yardım'dan aldığı hapis cezasını bozdu. 4 yıl 6 ay 21 gündür tutuklu olan Altan, üçüncü kez tahliye edildi. Peki bu kararın ardından Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın da tahliye edilebilir mi? Prof. Dr. Karslı, konuyu şöyle değerlendirdi:

* Onların da lehlerinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları var, uygulanmadı. Taraf olmuşsunuz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına. Sözleşmede imzanız var. Uluslararası mahkeme kararları, yerel mahkeme kararları gibi bağlar. Hatta yerel mahkeme kararlarının üzerindedir. Bütün kurum ve kuruluşları bağlar diye siz sözleşmeye imza koymuşsunuz, taraf olmuşsunuz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını Türkiye uygulamak zorunda.

* Ama şimdiye kadar hükümet nasıl yapıyordu? ‘Biz verilen tazminatı öderiz yine bildiğimizi okuruz’ ama artık bu böyle gitmiyor. ABD’nin ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yönelik bakışlarında hep ne diyor; ‘Sen uluslararası kriterlere göre demokraside, temel hak ve hürriyetlerde, bağımsız yargıda kriterleri ihlal ediyorsun’. Türkiye bütün uluslararası kriterlerde en sonuncu sırada.

* Ben yakında Osman Kavala, Selahattin Demirtaş hakkında da tahliye kararları vereceklerini düşünüyorum. Başka türlü bu işi zorla bir yere kadar götüremezler.

“TAYYİP BEY KENDİ SEÇİMİNİ GARANTİ ETMEK İSTİYOR”

* Tayyip Bey’in arzu ettiği şu; kendi seçimini garanti etmek, Selahattin Demirtaş’ı sonra çıkarmak. Ama Avrupa Birliği’nden, ABD’den, uluslararası sözleşmelerden, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarından gelen tazyikler daha fazla dayanmaya müsaade etmez.

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver