Zanka

ABD Başkanı Biden’ın soykırım açıklamasının ardından İncirlik Üssü bir kez daha gündeme gelmişti ve ‘kapatılsın’ yorumları yapılmıştı. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da bunun üzerine İncirlik’in Türkiye’ye ait olduğunun altını çizen bir açıklama yapmıştı. Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, İncirlik Üssü hakkında önemli bilgiler verdi ve “Hemen ‘kapatalım’, ‘kapatılsın’ vs. Önce şunu söyleyeyim Türkiye’de bir Amerikan üssü yok. Ne var? Türkiye ile Amerika arasında yapılan savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde, kullanıma sunulmuş bir üs var o da İncirlik” dedi. Atabay ayrıca İncirlik’in NATO üssü olmadığını da vurguladı…

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemesinin ardından gündeme gelen İncirlik Üssü'ne ve bu üsteki ABD bayraklarının indirilmesi gerektiğine yönelik tartışmaları değerlendirdi. Bakanlık kaynakları açıklamasında, "İncirlik Üssü, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait Hava Kuvvetleri Üslerimizden biridir, Türk Üssüdür, üzerindeki tüm tesislerle birlikte mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti Devletine aittir. Şanlı bayrağımız 24 saat gönderde çekilidir ve hiç bir zaman da inmemiştir. İncirlik'te bulunan 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı, hiyerarşik olarak Eskişehir'de konuşlu Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına, daha sonra da Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlıdır. Üs Komutanlığı görev ve vazifesini, üs komutanının emir ve komutasında icra etmektedir." ifadelerini kullandı.

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programına konuk olan Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, İncirlik Üssü’nün işleyişine dair önemli bilgiler verdi.

“TÜRKİYE’DE AMERİKAN ÜSSÜ YOK, KULLANIMA SUNULMUŞ BİR ÜS VAR”

Atabay, şu ifadeleri kullandı:

“İncirlik Üssü hep Türkiye’nin gündemindedir. Amerika’yla ilişkilerimiz ne zaman bozulsa hemen İncirlik Üssü gündeme gelir. Hatta Kürecik de gündeme gelir. Hemen ‘kapatalım’, ‘kapatılsın’ vs. Önce şunu söyleyeyim Türkiye’de bir Amerikan üssü yok. Ne var? Türkiye ile Amerika arasında yapılan savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde, kullanıma sunulmuş bir üs var o da İncirlik. Ama bu onlar istediği gibi kullanıyor, mülkiyeti onlara ait anlamına da gelmiyor. İncirlik üssü Türkiye’nin kendi mülkiyetinde ve egemenliğinde ama anlaşmalar gereği kullanımına sunuluyor.

Tabi siz bu kullanım anlaşmasını, protokolleri ne kadar düzgün yapar, devlet olarak oradaki silahlı kuvvet unsurlarını ne kadar kontrol eder ve bu protokollere sıkı sıkıya uyarsa o kadar da orada sizin denetiminiz dışında bir faaliyetin olmasının önüne geçersiniz. Kritik nokta bu.”

“BURASI NATO ÜSSÜ DEĞİL”

İncirlik’in NATO üssü olmadığının da altını çizen Ünal Atabay, şöyle devam etti:

“Kesinlikle yanlış, NATO üssü falan değil burası. Hep söylenir, bir efsane gibi kullanılıyor ülkemizde her önüne gelen, bilen bilmeyen anlatıyor. Burası Amerikalılarla ikili iş birliği çerçevesinde, savunma iş birliği çerçevesinde, Amerikalıların kullanımına tahsis edilmiş bir bölümü bir üs.

1980’de savunma iş birliği anlaşması imzalandı ama 1980’den önce de burası kullanılıyordu. 1969’da ikili başka bir anlaşma imzalanmış, aslında bu da gizli anlaşma şeklinde imzalanmak suretiyle kullanmaya başlamışlar. Neticede uzun yıllardır kullanıyor Amerikalılar.

NATO meselesi şöyle; NATO’ya ihtiyaç olur, talep ederse tahsis edersiniz. Yine bir efsane var bizim ülkemizde, ‘NATO’ya bağlı birlik’. Sabahleyin NATO’ya tahsisli birlik 5’inci birlik olur, ertesi gün yaparsınız 7, öbür gün yaparsınız 18. Değiştirirsiniz, deklare edersiniz, onu çekersiniz yerine başkasını koyarsınız. Bu sizin kendi milli unsurunuza bağlı. Siz ulusal bütünlüğünüz içerisinde silahlı kuvvetlerden istediğiniz yere tahsis edersiniz, NATO’nu istediği yere katılırsınız veya katılmazsınız. Katılırsanız tahsis edersiniz herhangi bir birliği, 6 ay sonra değiştirirsiniz. Ona göre de eğitimini yaparsınız, ona göre de düzenlersiniz, gücünüz varsa yaparsınız bu böyle bir şey.

Hatta şöyle ilave edeyim; açıklamada Polonya var, İspanya var. İspanya’nın orada Patriot füzeleri var, NATO kapsamında geldi. Biz orayı yer gösterdik oraya geldi. Gaziantep’i gösterirsen Gaziantep’e gider, Adana’yı gösterdiğimiz için altyapı tesisleri, oradaki imkanlar, yatma yeri, lojistiği uygun diye, bir de stratejik olarak konumlanması uygun diye Silahlı Kuvvetler ‘İncirlik’e gel konuşlan’ dedi. İspanya’nın NATO görevi için İncirlik’e gelip konuşlanması, İncirlik Hava Üsssü’nün NATO üssü olduğu anlamına gelmez. Kavramları bilen bilmeyen anlatıyor.”

Peki ABD ve Türkiye ilişkilerinin gidişatı ne olacak? Erdoğan’ın Biden’a cevabı yeterli mi? Hepsi ve daha fazlası programda masaya yatırıldı…

ÜNAL ATABAY’IN AÇIKLAMALARININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver