Zanka

Almanya’da mevkidaşıyla görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan, turizmde aşılamayla ilgili flaş açıklamalar…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'da mevkidaşı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

TİCARET

* İkili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz' diyen Çavuşoğlu aşılama çalışmaları ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

AŞILAMA VE TURİZM

* Halkımızın yüzde 26'sından fazlası aşılandı.

* 1 milyon 200 bin almanı ağırladık, bu sene de sürdürmeye çalışıyoruz halkımız güvenliği, turizm için önlemlerimizi aldık aşılama süreci, Almanya da biz de önemli mesafe kaydettik güvenli turizm programına ekler getirdik.

* Aşılama konusunda özellikle turizm bölgelerin ağırlık verdiğimiz gibi, tüm turizm çalışanları, otellerde restoranlarda çalışanlar, şoförler, havaalanlarında çalışanlar, tur rehberleri de dahil turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız ki tedbirlerimizi alalım.

* 18 mart mutabakatı tüm yönleriyle vize serbesti dahil olmak üzere gözden geçirilmeli şartsız koşulsuz tam üyelik süreci devreye sokulmalı.

TELİF HAKKI TARTIŞMASI

ABD'den gelen Kovid-19 aşıları ile ilgili telif hakları adımı ile ilgili konuşan Çavuşoğlu, “Elbette şirketlerin telif haklarına saygı duymak gerekiyor. Ama ortak üretim konusunda ülkelerin daha iyi iş birliği yapması gerek” dedi.

LİBYA

* Libya'da bulunan çok sayıda yabancı savaşçı var, paralı asker var. Bunların çekilmesi konusunda hemfikiriz. Fakat iki egemen ülke arasındaki bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışmanlık desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi Libya'nın yararına değil. İki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara üçüncü taraflar bakımından, doğru bir yaklaşım olmaz.

AB İLE YAŞANAN PROTOKOL KRİZİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara'da 6 Nisan'da yaşanan protokol kriziyle ilgili de konuşan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı;

“Ben kadın olduğum için böyle oldu demesi yani Türkiye'yi ima etmesi doğru değil. AB'yi kast ediyorsa bu kendi meseleleri. Ama bizdeki protokol kurallarında kadın erkek diye bir şey yok birçok kadın lider sayın Şansölye dahil geldi. kadının siyasette hayata yeri bizim için çok önemlidir. Kendi aralarındaki kavga ve çekişmeyi Türkiye'ye yansıtmasınlar. Bizden kaynaklanan bir durum yok.”



Bu içeriğe emoji ile tepki ver