Zanka

Long March-5B roketi serseri mayın gibi dolaşmaya devam ediyor. Roketin dünya üzerinde herhangi bir noktaya düşeceği kesin ancak bu nokta kesin olarak bilinmiyor. Tabi tahminler de yok değil. Roscosmos'un başkanı Dmitriy Rogozin olası alanı gösteren bir harita paylaştı. Harita Türkiye’yi de içine alıyor. Ayrıca roket ilk kez görüntülendi. Peki Çin’in kontrolden çıkan roketi ne zaman düşecek? İşte tüm detaylar…

Çin Uzay İstasyonu’nun ilk parçası ve çekirdek modülü Tienhı'yı (Gök Uyumu) uzaya taşımak için Long March-5B roketi 29 Nisan'da uzaya fırlatılmıştı. Fırlatılmanın ardından Tianhı modülü roketten ayrılarak planlanan yörüngesine girmişti. Roketin ana gövdesinin de Dünya'da önceden planlanan bir noktaya inmesi gerekiyordu ancak öyle olmadı. Roket modülden ayrılarak kontrolden çıktı. Pekin yönetimi ise yine sessiz kaldı.

Roket kontrolden çıktıktan sonra parçaların bir kısmının atmosferde yandığı ifade edilirken, 22 tonluk roketin bazı parçalarının ise Dünya’ya düşeceği tahmin ediliyor. Saatte 27 bin 600 kilometre hızla Dünya'nın etrafından dönen roketin atmosferden geçerek 8-10 Mayıs arasında yeryüzüne düşmesinin beklendiği açıklandı.

Peki roket nereye düşecek? Tüm dünyanın odaklandığı sorunun net bir cevabı yok ve yerleşim yeri üzerine düşmesi ihtimali büyük bir endişeyi beraberinde getiriyor.

Roketin ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Mike Howard, roketin dünyanın hangi noktasına düşeceğinin çarpmaya ancak birkaç saat kala tahmin edilebileceğini aktarmıştı. Rus uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Dmitriy Rogozin de yakından takip ettikleri roket parçalarının düşebileceği muhtemel alanı gösteren bir harita paylaştı.

İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Dünya'yı alarma geçiren Long March 5B roketinin ilk görüntüsü gökbilimciler tarafından yayınlandı. Dünya'dan 700 km uzakta olan roketin görüntüsünü 'Elena' robotik teleskopuyla görüntülemeyi başaran İtalyan gökbilimci Gianluca Masi, “Gökyüzü inanılmaz derecede parlaktı. Bu koşullar görüntülemeyi oldukça zor bir hale getirdi. Fakat robotik teleskopumuz sayesinde roketi görüntülemek başarılı oldu. Bu robotik tesisimizin gökyüzündeki nesneleri izleme konusundaki inanılmaz yeteneklerini gösteren bir olay.” diye konuştu.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver