Zanka

Ekonomi için Haziran ayı tam bir bomba olacak gibi görünüyor. Peki bunun sebebi ne? Haziran ayında hangi önemli olaylar var? Rubil Gökdemir anlattı ve bir tarihe de özellikle vurgu yaptı…

Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Rubil Gökdemir, Zanka TV’de yayınlanan Ekonomi Politik programında hem ekonomi hem de dolar ve altın için Haziran ayının neden önemli olduğunu anlattı.

Gökdemir şu ifadeleri kullandı:

Merkez Bankası Başkanı’nın da söylediği üzere ‘enflasyonun üzerinde faiz artışı vermeye devam edeceğiz’ dediklerine göre, en kritik tarihe gelmiş bulunuyoruz. Şu anda Türk lirası mevduatın faiz oranı yüzde 17,8. Enflasyon da yüzde 17,14 TÜİK’e göre. Enflasyon Araştırma Grubu’na göre ise yüzde 31 civarında. Ama ÜFE dediğimiz üretici fiyatları endeksi yüzde 35,17 oranıyla TÜİK tarafından ölçüldüğüne göre, 16 Haziran tarihli Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu’nun toplanacağı o gün bizim döviz kurları üzerinde keskin bir dönüşümün yaşanacağı tarih olacağını şimdiden ilan etmemiz gerekiyor.

Haziran ayı öyle kritik bir ay ki, 14 Haziran’da Sayın Cumhurbaşkanı, Biden’la buluşmak üzere Avrupa’ya gidecek NATO toplantısına. Aynı tarihlerde Avrupa Birliği’nde bize uygulanacak yaptırımlar konusunda müzakereler var. O tarihe kadar Mayıs ayının dış ticaret rakamı, enflasyon rakamı hepsi beli olacak. Kritik ay Haziran, kritik tarih de 16 Haziran’dır.

Kısa çalışma ödeneği bitiyor, bankaların takip yasağı bitiyor, KDV indirimlerinin uzatmalarının bittiği tarih, vergi ötelemelerinin bittiği tarih, ertelemelerin bittiği tarih hep Haziran ayına sıkışmış bulunuyor.

O tarihe kadar olağanüstü bir şey olmazsa dolar kuru bu seviyelerde gider gelir diye tahmin ediyorum. Büyük bir yanlış yapmazlarsa yıl sonuna kadar da dolar/TL’nin 10 TL civarında olacağını şimdiden öngörebiliriz. Niye? Faiz indirimine yıl sonuna kadar enflasyon verilerinin izin vermediğini görüyoruz. Enflasyon verileri gösteriyor ki Merkez Bankası yıl sonuna kadar faiz indirimine gidemeyecek, gidemez. Giderse 10 TL’ye yaklaşmış dolar tahmininden bizler de vazgeçeriz zaten. Orada doları veya dövizi serbest bırakacaklar anlamına gelir.”

RUBİL GÖKDEMİR’İN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ  



Bu içeriğe emoji ile tepki ver