Zanka

Ekonomi verileri açıklayan TÜİK’e göre, Türkiye 2021’in ilk çeyreğinde beklentilerin de üzerine çıkarak yüzde 7 büyüme gerçekleştirdi…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk çeyreğe ilişkin dönemsel gayrisafi hasıla yurtiçi hasıla verilerini açıkladı.

Türkiye ekonomisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir büyüme performansıyla yüzde 7 büyüme kaydetti. Beklentiler Türkiye'nin yüzde 6,5 civarı büyüyeceği yönündeydi.

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,4 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1,3, yatırımlar ise ilk çeyrekte yüzde 11,4 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,3 artarken ithalatı yüzde 1,1 azaldı.

SANAYİ YÜZDE 11,7 BÜYÜDÜ

Sektörlere bakıldığında tarım sektörünün 2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7,5 büyüdüğü izlendi.

Sanayi sektörü yüzde 11,7 büyürken, imalat sanayi sektöründe ise büyüme yüzde 12,2 oldu.

Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 12,5 daralan inşaat sektörü bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,8'lik büyümeyle pozitif tarafa geçti.

Hizmetler sektöründe devam edenk virüs salgınının etkileri hissedilmeye devam etti. Sektörün büyümesi yüzde 5,9 olarak kaydedildi.

Türkiye ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,9, yılın tamamında yüzde 1,8 büyümüştü.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver