Zanka

Danyal Kürek

Twitter


Danyal Kürek

Pandemi nedeniyle bir sene gecikmeyle start alacak olan Avrupa futbol şampiyonası nihayet perdesini aralıyor.

İlk defa Avrupa’nın dört bir yanında düzenlenecek turnuvanın bir diğer ilginç özelliği korona döneminde organize edilen ilk etkinlik olması.

Bu nedenle Avrupa şampiyonları tarihine damga vuran futbolcuları sizin için yakından tanıtmak istedik.

 

Lev Yaşin                      1929 – 1990

Rusların efsane kalecisi. Yirminci yüzyılın en iyi kalecisi seçilmiştir. Futbolcu olmadan önce birçok spor dalında boy göstermiştir. Oyunu okuyan ve rakiplerin paslarını ezberleyerek düşünen biri olarak modern kaleciliğin önünü açmıştır. Kariyerinde yaklaşık 150 penaltı kurtarmıştır. Profesyonel futbol tarihine en çok penaltı kurtaran kaleci olarak ismini yazdırmıştır. Real Madrid transferi Sovyet rejimi tarafından engellenmiştir. Sigara tiryakiliği nedeniyle ayakları ampute edilmiş ve mide kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Yaşin’in cenazesi devlet töreniyle defnedilmiştir.

Luigi Riva                      1944

Erken yaşta öksüz kalan Riva zorlu bir çocukluk dönemi geçirmiştir. 13 sene boyunca  Sardinya takımı Cagliari’de forma giymiş ve bu takımla özdeşleşmiş bir isimdir. Birçok takımdan cazip teklifler almasına rağmen Cagliari takımından ayrılmamıştır. Juventus takımı Riva’ya karşılık yedi futbolcu teklif etmesine rağmen Riva transferi gerçekleşmemiştir. Lakabı Rombo di Tuono (Gök gürültüsü)‘dür. Güçlü fiziğini etkili bir şekilde kullanan bir futbolcuydu.

Gerd Müller                 1945

Bundesliga’da en fazla gol kaydeden futbolcudur. Her pozizyondan gol atabilme kabiliyetine sahiptir. Futbolu bıraktıktan sonra alkolle mücadele etmiştir. İçine kapanık ve nadiren röportaj veren biridir. Lakabı  Bomber der Nation (Ulusun bombacısı)’dır. Futbol kariyerini ABD’de sonlandırmıştır. 2014 yılında kendisine Alzheimer teşhisi konulmuştur. Şu an bakım evinde yaşamını sürdürmektedir.

Michel Platini              1955

1984 yılındaki Avrupa şampiyonasını adeta tek başına Fransa’ya kazandırmıştır. Ailesi Italya’dan Fransa’ya göç etmiştir. Frikik ustası olarak bilinir. Kuveyt milli takımında bir maç oynamıştır. Avrupa şampiyonasının farklı ülkelerde düzenlenmesinin önemli fikir babalarındandır. Yaklaşık sekiz sene boyunca UEFA başkanlığı yapmıştır. Başkanlık döneminde şaibeli olaylara karıştığı için görevinden istifa etmiştir. 2018 ve 2022 Dünya kupalarının Rusya ve Katar’da düzenlenmesi için büyük bir gayret sarf eden Platini buna karşılık Rus yetkililerden bir Picasso tablosu hediye olarak aldığı iddia edilmektedir.

Marco Van Basten      1964

1988 finalinde Sovyetler Birliği’ne karşı kaydettiği gol Avrupa şampiyonlar tarihinin en güzel golleri arasında yer almaktadır. Zarif bir oyun tarzı olduğundan dolayı kendisine Da Zwaan van Utrecht (Utrecht kuğusu) lakabı takılmıştır. Donmuş bir gölde gezerken ani bir şekilde buzun kırılması sonucu en yakın arkadaşının ölümüne birebir şahit olmustur. Futbolda ofsaytı kaldırmak gibi bir fikir ortaya atmıştır. Sakatlıklar peşini bırakmadığı için 28 yaşında futbolu bırakmak zorunda kalmıştır.

Brian Laudrup              1969

Danimarka’nın 1992 yılında sürpriz bir şekilde şampiyon olmasına büyük katkı sağlamıştır. Yugoslavya milli takımının Avrupa Futbol şampiyonasından men edilmesi, Danimarka’nın turnuvaya katılmasını sağlamıştır. Danimarka’nın  rahat oyun tarzı futbol otoriteleri tarafından plaj futbolu olarak adlandırılmıştır. Laudrup üç çeşit ülkede lig şampiyonu olmuştur. Danimarka futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olarak görülmektedir.

Matthias Sammer        1967

Alman milli takımının gizli kahramanlarından. Doğu Almanya’da yetişmiştir. Hırslı ve disiplinli bir kişiliktir. Bir defans futbolcusu olarak 1996 yılında Avrupa’nın en iyi futbolcusu seçilmiştir. Lakabı Motzki (Dırdırıcı)’dır. Kendi takımı galip gelmesine rağmen her zaman eleştirecek bir nokta bulduğu için Alman kamuoyu tarafından bu lakab kendisine uygun görülmüştür. Borussia Dortmund takımında hem oyuncu hem teknik direktör olarak lig şampiyonu olmayı başarmıştır.

Theodoros Zagorakis  1971

120 kez Yunan milli takımında yer almıştır. PAOK Selanik takımıyla özdeşleşmis bir oyuncudur. Futbolu bıraktıktan sonra siyasete girmiştir. Merkez sağ Nea Dimokratia (Yeni Demokrasi) partisine katılıp 2014 yılında Avrupa Parlamentosuna milletvekili seçilmiştir. Mart ayından bu yana Yunan Futbol Federasyonu başkanlığını yürütmektedir.

Andrés İniesta              1984

Ünlü La Masia akademisinde yetişmiştir. Xavi ve Messi ile beraber Barcelona takımının yıllarca sihirli üçlüsünü oluşturmuştur. Messi’ye verdigi adrese teslim pasları ünlüdür. Yaratıcı ve aynı zamanda topu saklayıp rakiplerinin topu ayağından almasını imkansız hale getiren bir oyun tarzına sahiptir. Dünya şampiyonu olduktan sonra derin bir boşluğa düştüğünü ve zaman zaman depresyona girdiğini açıklamıştır. Halen Japonya’da kariyerini sürdürmektedir.

Cristiano Ronaldo        1985

Düzenlenen son Avrupa şampiyonasında Portekiz takımını sırtlayıp hedefe ulaşmıştır. Lakabı CR7’dir. Babası Ronald Reagan hayranı olduğu için ismini Ronaldo koymuştur. Dünyada en çok reklam anlaşması olan sporcudur. Sosyal medya hesaplarındaki takipçilerin sayısı yaklaşık 500 milyon kişidir ve dünyanın en popüler sporcuları arasında yer almaktadır. Time dergisi tarafından dünyanın en etkin insanlar listesine girmiştir. Birçok hayır kurumunda aktif bir şekilde rol almaktadır.

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2