Zanka

Dünyanın gözü kulağı Brüksel’de… NATO Liderler Zirvesi öncesinde açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin ve Rusya ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çin’in düşmanları ya da rakipleri olmadığını belirten Stoltenberg, “Çin'in askeri güçlenmesi, artan etkisi ve zorlayıcı tavırları da güvenliğimiz bakımından bazı sınamaları ortaya koyuyor. Bunlara İttifak olarak birlikte eğilmeliyiz” dedi. Rusya ile ilişkilerin ise Soğuk Savaş’tan beri en düşük seviyede olduğunun altını çizen Stoltenberg, “Rusya ile diyalog çabalarını sürdüreceğiz. ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Vladimir Putin'in görüşecek olmasını memnuniyetle karşılıyorum” diye konuştu…

NATO üyesi 30 müttefik ülkenin liderleri, çok sıkı güvenlik önlemleri ve korona virüs salgınına karşı alınan tedbirler altında NATO karargahında bugün bir araya geliyor.

NATO Zirvesi'nin başlıca konuları arasında İttifak'ın gelecek 10 yılına yön verecek yol haritası hakkındaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya, Çin'in yükselişi, iklim değişikliğinin güvenliğe etkisi, siber tehditler ve yıkıcı teknolojiler, Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılması gibi birçok başlık bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Liderler Zirvesi öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çin'in düşman olmadığını ama güvenlik tehdidi oluşturduğunu söyleyen Stoltenberg, Rusya ile ilişkilere de değindi.

Stoltenberg’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ'I ÇİN'LE BAŞLATIYOR DEĞİLİZ”

* Bugün transatlantik ilişkilerimizde yeni bir bölüm açıyoruz.

* Yeni bir Soğuk Savaş'ı Çin'le başlatıyor değiliz.

* Bize yaklaşıyor. Siber uzayda Çin'i görüyoruz, Afrika'da Çin'i görüyoruz ama Çin aynı zamanda kendi kritik önemdeki altyapımıza da büyük yatırım yapıyor.  Çin'in bizim değerlerimizi paylaşmadığını biliyoruz. Çin düşmanımız ya da rakibimiz değil.

* Çin ile fırsatlar var. Çin ile iklim değişikliği ve silahların kontrolü konusunda çalışmalıyız. Ancak Çin'in askeri güçlenmesi, artan etkisi ve zorlayıcı tavırları da güvenliğimiz bakımından bazı sınamaları ortaya koyuyor. Bunlara İttifak olarak birlikte eğilmeliyiz.

“RUSYA İLE DİYALOG ÇABALARINI SÜRDÜRECEĞİZ”

* Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş'tan bu yana en düşük seviyesinde. Bunun nedeni Rusya'nın saldırgan eylemleri. İnanıyorum ki liderler Rusya'ya yönelik 'diyalog ile birleştirilmiş güçlü savunma' şeklindeki ikili yaklaşımımızı teyit edecek.

* Rusya ile diyalog çabalarını sürdüreceğiz. Diyalog güçsüzlük değil aksine birlikte durduğumuz sürece bir güçlülük emaresi. ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Vladimir Putin'in görüşecek olmasını memnuniyetle karşılıyorum.

AFGANİSTAN’DAN ÇEKİLME KONUSU

* Havaalanı dahil kritik altyapıların nasıl sürdürülebilir olacağı konusunda da çalışıyoruz. NATO destek sağlamayı planlıyor. Kabil'de uluslararası bir havalimanını nasıl sürdürülebilir yapacağımız konusunda ABD ve Türkiye gibi bazı NATO ülkeleri de doğrudan diyalog içindeler. Bu hem NATO müttefikleri hem de tüm uluslararası camia için diplomatik mevcudiyet ve yardımların devamı bakımından önemli.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver