Zanka

Soma maden faciasının yeniden görülen davasında açıklanan karara TİP’ten sert tepki geldi. Yapılan açıklamada, “Değiştirilen mahkeme heyeti, Soma Holding’in patronu Can Gürkan’a yüzlerce kişiyi kasıtla değil ‘bilinçli taksir’le öldürme suçundan 20 yıl hapis cezası verilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti kimseyi tutuklamadı. Dönemin Çalışma Bakanı dahil kamusal denetim görevini yerine getirmeyen yetkililere dokunulmadı” denildi...

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 301 madencinin ölümünden sorumlu Can Gürkan, Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç’in yeniden yargılandığı davada karar çıktı.

"Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma" suçlamasıyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 20 yıl hapis cezası verildi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç beraat ederken, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu ise 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı.

“DENETİM GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEYEN YETKİLİLERE DOKUNULMADI”

Karar kamuoyunda büyük tepki çekerken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) de karara tepki gösterdikleri bir yazı paylaştı.

Sosyal medyadan “#SomaKatliamı davası bugün mahkemede adaletsizlikle sonuçlandı ama bu dava bizim için bitmedi. #Soma'da yitirdiğimiz 301 madenci adına sorumlularla helalleşmeyeceğiz, #hesaplaşacağız! Adalette inat ediyoruz” notuyla yapılan paylaşımda, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamının davasında Somalı madencilere bir tekme daha atıldı.

301 maden işçisini öldürenlere, katliamda sorumluluğu olanlara, denetleme görevini yapmayanlara neredeyse ceza çıkmadı.

Değiştirilen mahkeme heyeti, Soma Holding’in patronu Can Gürkan’a yüzlerce kişiyi kasıtla değil ‘bilinçli taksir’le öldürme suçundan 20 yıl hapis cezası verilmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti kimseyi tutuklamadı.

Dönemin Çalışma Bakanı dahil kamusal denetim görevini yerine getirmeyen yetkililere dokunulmadı.

Madenci ailelerinin söylediği gibi, bu adalet katliamının sorumlusu ülkeyi bir emekçi mezarlığına çevirenlerdir, Saray Rejimi’dir, onu yönetenlerdir.

Katliamın failleri, sorumluları, bu işçi düşmanı düzeni kuranlar ve onların hakimleri iyi bilsin.

Soma davası bitmemiştir.

301 madencimiz adına sizlerle helalleşmeyeceğiz, hesaplaşacağız!”



Bu içeriğe emoji ile tepki ver