Zanka

NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleşecek görüşmeyi tüm dünya merakla bekliyordu. Görüşmeden çıkan sonuçlar ise tartışma konusu oldu. Konuya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Emekli Amiral Türker Ertürk, “İktidar için tam bir teslimiyet söz konusu. Türkiye buradan hiçbir kazanç sağlamadı, iktidar kendisi için dış destek sağladı. Bir miktar ömrünü uzattı o kadar” dedi…

Zanka TV’de yayınlanan SorguluYorum programının konuğu Emekli Amiral Türker Ertürk oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmeyi değerlendiren Ertürk, sonuca ilişkin şunları söyledi:

* Olumlu geçmesine imkan yoktu. İktidar için tam bir teslimiyet söz konusu. Türkiye buradan hiçbir kazanç sağlamadı, iktidar kendisi için dış destek sağladı. Bir miktar ömrünü uzattı o kadar.

* ABD açısından tabi ki başarılı geçti. ABD bir anlamda Türkiye’yi, sopa havuç kıskacı içine iyice oturttu. Emin olun buradan çıkış yok. Bu iktidarla birlikte Türkiye çıkarlarını koruyamaz durumda.

* Bu konuyu analiz ederken büyük resme bakmak lazım. Esasında bu bir Biden – Erdoğan zirvesi değildi, esasında bir NATO zirvesi vardı. Bu zirveden bir fırsat yaratıldı ve iki lider bir araya geldi.

* Dünya bir anlamında bir yol ayrımında. Ne yapmak istiyorlar? Çin’i ve Rusya Federasyonu’nu kuşatmak, bir anlamda itibarsızlaştırmak. Batı için, NATO için, Amerika Birleşik Devletleri için kötü giden süreci tersine çevirmek istiyorlar. Türkiye’yle ya da Erdoğan’la olan görüşmeyi bu resmin içinde değerlendirmek lazım.

* Bu görüşmeyi halka başarıymış gibi satma operasyonları, eleştirenlere saldırmak, ötekileştirmek yapılacaktı ve şu anda bunu yapıyorlar. Görüşmeden çıkan sonuç; Türkiye gerçekten kaybetmiştir.

Türker Ertürk’ün açıklamalarından diğer satır başları şöyle:

“HAMDOLSUN” KONUSU

* Ecdadımıza katliamcı, soykırımcı dediler. Sözde Ermeni soykırımını tanıdı. Kim? Biden. Ama kendilerini kurtarmak için bunu yuttular. O gün bunu eleştirdiğimizde dediler ki “biz bunun hesabını soracağız”. Nerde? NATO Zirvesi’nde Biden’la görüşürken. Sormadılar.

* Hatta bir gazeteci bunu hatırlattığı zaman “Hamdolsun, söz konusu olmadı” dediler. Bu söz konusu olamaz iktidar için, bunu ancak söylemesi gereken Biden’dı ama bizim iktidar söylüyor. Hani bize hesap soracağız dediniz?

AFGANİSTAN

* NATO’nun Afganistan’dan çekildiğinde Kabil Havalimanı’nın koruma teklifinde bulunuyor. Niçin? Karşı tarafa şirin gözükmeye çalışıyor. Bir anlamda ben NATO’nun tetikçisi olurum demek istiyor. Ben bunları yanlış buluyorum.

* Esasında bu zirvelerle, büyük resimle yeni bir Soğuk Savaş geliyor. Görebildiğim kadarıyla iktidar da bunu anlamış. Bu Soğuk Savaş kimlere karşı yürütülecek? Çin’e ve Rusya Federasyonu’na karşı yürütülecek.

* İktidar Biden’ın gözüne girebilmek için bu yeni gelişecek olan Soğuk Savaş’ta, Türkiye’yi kullanıma sunmaya çalışıyor.

S-400’LER: 2.5 MİLYAR DOLARIMIZ ÇÖPE GİTTİ

* S-400’ü bir türlü devreye koymuyoruz. Niçin? Amerika Birleşik Devletleri istemiyor. Girit formülünü bir şekilde kabul ettiremedi. Ne istiyor ABD? Türkiye’den çıkarılmasını istiyor ve bu konuyu müzakere bile etmek istemiyor.

* Soruyor; bu sorunu çözdüler mi? S-400’ü kullanacak mıyız?

* 2.5 milyar dolarımız çöpe gitti.

* F-35 ne oldu? Bu konuyu halletti mi? Hem de üretim sürecinden de çıkarıldık.

DOĞU AKDENİZ

* Yine sorunlarımızdan bir tanesi; Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları. Hani Mavi Vatan diyoruz ya. Ülkemizin yaklaşık 800 bin kilometre karelik bir karası var, yaklaşık da bunun yarısından biraz fazla 450 bin kilometre kare denizimiz var. Burada protein var, petrol var, doğal gaz var, zenginlik var.

* Yunanistan, Türkiye’nin deniz yetki alanları konusunda uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını yok saymaya çalışıyor. Türkiye’yi Anadolu’ya kapatmak ve denize çıkışına engel olmak istiyor. Peki ABD ne yapıyor? Yunanistan’ın yanında duruyor, onu destekliyor. Biz de NATO üyesiyiz, bize karşı hiçbir destek yok.

* Bu iktidar ne dedi? Mavi Vatan sınırlarım bunlardır dedi, kıyameti kopardı. Sınırlarımızı Yunanistan’la tartışmayız dedi. Yunanistan’ın Ege’de var ama Akdeniz’de yetki alanı yok dedi. Sismik gemi gönderdi, sondaj gemisi gönderdi, donanma gönderdi, NAVTEX’ler ilan etti. Sonunda ne oldu? Yelkenleri suya indirdi, gemilerin hepsini geri çağırdı.

* Yunanistan’la konuşacak hiçbir şeyim yok dedi, önkoşulsuz istikşafi görüşmeler için masaya oturdu. Peki bu sorun için ABD’ye bir şey dedi mi? Merak ediyorum, dedi mi? Hayır.

ABD Başkanı Biden “Suriye’den gelecek füzelere karşı Türkiye’yi korumamız lazım” demişti. Peki S-400’leri kullanamayacaksak yeniden mi Patriot alınacak? Masada hangi ihtimaller var? Suriye’den bir tehdit var mı? Afganistan’da Türkiye’yi hangi riskler bekliyor? Hepsi ve daha fazlası SorguluYorum’da yanıt buldu.

TÜRKER ERTÜRK’ÜN AÇIKLAMALARININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver