Zanka

Son günlerde dolar kuru sakinliğiyle dikkat çekiyor. Peki bu durumun sebebi ne? Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Rubil Gökdemir anlattı…

Zanka TV’de yayınlanan Ekonomi - Politik programında Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Rubil Gökdemir, dolar kurundaki durgunluğun sebeplerini anlattı.

Sakinliğin yurt dışından kaynaklı olduğunu belirten Gökdemir, şunları söyledi:

“19 Şubat 2021 tarihinden itibaren yani neredeyse son 5 ayın 10 yıl vadeli Amerikan tahvillerinin faiz oranın en düşük olduğu günü bugün yaşadık. Bugün 1.29’a kadar düştü. En tepe noktası 1.75’di.

Şu sebeple düştü; Amerika’daki veriler haftalık olarak açıklanıyor, bilhassa istihdam verileri yani işsizlik verilerini takip ettiklerinde beklediklerinden daha kötü işsizlik verileri geldi. Amerikalıların beklediği istihdam verileri olarak yüzde 4.5’a, yüzde 4.6’ya kadar düşmesini bekledikleri bir işsizlik verileriyle muhatabız. Geçen ay yüzde 4.8’e kadar çıkmıştı Amerikan enflasyon oranı. İşsizlik oranı da bu hafta beklediklerinden daha kötü geldiği için herkes şunu anladı ki; Amerikan Merkez Bankası FED’in 2020’nin başlarında olması gereken faiz artırımını, bu göstergeler değişmediği sürece, iyileşme sağlanmadığı sürece sıkı para politikasına gitmeyecekler. Yani faiz artışına gitmeyecekler.

İşte bu sebeple bizde de yaklaşık 10-15 gündür 8.65-8.70 arasındaki dolar kurunun stabilitesinin sebebi budur. Bizden kaynaklı bir durum değil.”

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
11