Zanka

Edirne’de muhtarlarla bir araya gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir cumhurbaşkanı arıyorsak önce kafamızda niteliklerini oluşturmamız gerekiyor” dedi ve olması gerekenleri sıraladı. Kılıçdaroğlu öncelikle, “Tarafsız olmalı, bir partinin genel başkanı değil bütün vatandaşları kucaklamalı” vurgusu yaptı…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Edirne’de Muhtarlar Buluşması’nda konuştu.

2023 yılında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin adayının kim olacağına yönelik tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Ali mi olsun, Veli mi olsun, anketler, şunlar bunlar. Önce ülkesini seven her vatandaşın elini vicdanını koyup şunu düşünmesi lazım. Bu memlekete nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı. Asıl sorumuz bu olmalı” dedi.

“Bir cumhurbaşkanı arıyorsak önce kafamızda niteliklerini oluşturmamız gerekiyor” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

* Öyle bir cumhurbaşkanı olmalı ki 83 milyonu kucaklamalı. Tarafsız olmalı, bir partinin genel başkanı değil bütün vatandaşları kucaklamalı. Kimlik, inanç, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapılmaz.

* Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin günün 24 saati konuşması doğru değil. Cumhurbaşkanı çok önemli günlerde çok önemli zamanlarda açıklamalar yapar. Cumhurbaşkanı her şeye maydanoz olmaz. Cumhurbaşkanı kendisi ve ailesiyle birlikte örnek olmalı.

* Cumhurbaşkanı’nın yargı üzerindeki sivil vesayeti kaldırması lazım. Cumhurbaşkanı’nın aynı zamanda darbe hukukunun kalıntılarını temizlemeyi söz vermesi gerekir bu millete. Biz birinci sınıf mı üçüncü sınıf mı demokrasiyi hak ediyoruz? Cumhurbaşkanı’nın birinci sınıf demokrasiyi hedeflemesi, parlamento üzerindeki vesayeti sonlandırması lazım.

* Milletvekili seçiyorsunuz, Allah aşkına siz gerçekten milletvekilini seçiyor musunuz? Sizin önünüze bir liste geliyor. Milletin vekilini millet seçer. Seçilen vekil vesayet altına kalıyor.

* Bir süre önce çöp ithalatının yasakladın. Attıkları imzanın mürekkebi kurumadı, şimdi serbest diyorlar. Devlet böyle yönetilir mi? Cumhurbaşkanı adayı ahlaklı olmalı.

* Parlamentoda adam kayırıcı, rüşvetçi, ihale takipçisi milletvekilinin yeri yoktur, olmamalıdır da.

10 BİN DOLAR ALAN SİYASETÇİ VE 128 MİLYAR DOLAR

* Bu devletin İçişleri Bakanı, 10 bin dolar rüşvet alıyor diyor. Saraydan, Meclis'ten tık yok. Ahlaksız bir siyasetçi. Bunların Meclis'te yeri var mı? Siyasi ahlak kanunu çıkmalı. Bu ülkede 128 milyar dolar gitti. Sorduk nerede diye, yasak getirdiler, akıl alacak şey mi?

“HER TÜRLÜ İMKANIMIZ VAR AMA KAYNAKLAR DOĞRU KULLANILMIYOR”

* Türkiye’nin yeni bir başlangıç yapması lazım. Bu ülkede ben çöp konteynerından beslenen milyonları görmek istemiyorum. Zengin bir ülkeyiz. Her türlü imkanımız var. Ama kaynaklar doğru kullanılmıyor.

* Hepsini çözeceğiz. 6 ayda bu memlekette herkes rahat bir nefes alacak. 5 yıl içinde bölgesinin yıldızı olacak. Doğu Akdeniz’de çıkan karbon yatakları Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidecek. Bizim üniversitelerimiz gerçek anlamda üniversite olacak.

* Her muhtarlığın ayrı bir bütçesinin olması lazım. Sizin bulunduğunuz mahallede vatandaşlar Emlak Vergisi ödemiyor mu, ödüyor. Belediye alıyor o parayı. Yüzde 1’i muhtarlık bütçesi olarak ayırsa ne olur, hiçbir şey olmaz. Muhtarlık bütçesi demek aynı zamanda o bütçenin harcanırken denetlenmesi anlamına gelir. Kaynakları adaletli bölüşeceğiz.

* Sosyal yardım dağıtılırken neden hiç mahalle muhtarından görüş alınmaz. Muhtarın bir parti kimliği yok. Mahallenin fakirini, zenginini en iyi muhtar bilir. Sosyal yardımlar muhtarlar aracılığıyla dağıtılmalı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver