Zanka

Yıllardır komünizm ile yönetilen Küba’da, tarihi anlar yaşanıyor. Binlerce kişi hükümete karşı protesto için sokaklara indi. Ağır ekonomik krize karşı isyan eden halk, Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel’i istifaya çağırdı…

Korona virüs sebebiyle turizm sektöründen ağır yara alan Küba’da, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından beri yaşanan en büyük ekonomik kriz ve yoksulluk, halkı isyan noktasına getirdi. Binlerce kişi Havana’dan Santiago’ya ülkenin birçok noktasında, hükümet karşıtı yürüyüş gerçekleştirdi.

Göstericiler “Kahrolsun diktatörlük”, “Özgürlük istiyoruz”, “Fidel” şeklinde sloganlar atarak Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'e tepki gösterdi.

Dün televizyona çıkarak açıklamalar yapan Diaz-Canel, gösterilerin arkasında ABD olduğunu söylerken, “Birçok gösterici ABD’nin yönettiği sosyal medya kampanyalarından etkilendi ve meydanlara çıkan çok sayıda paralı asker vardı. Provokasyon tolere edilmeyecektir” dedi. Diaz-Canel, halkın bu tür provokasyonlara karşı gelmesini istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görevli Julie Chung da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Chung, “Yaşanan arbede derin bir endişe yarattı. Biz Küba halkının barışçıl bir şekilde eylem yapma hakkı olduğuna inanıyoruz ve Küba halkının yanındayız” dedi.

POLİS SERT MÜDAHALE ETTİ

Reuters haber ajansı, ise Havana’daki gösterilerde çok sayıda sivil polisin onlarca göstericiyi gözaltına aldığını aktardı. Polisin göstericilere vurduğu olaylarda biber gazı sıkıldı.

Öte yandan ABD merkezli haber ajansı Associated Press’in gazetecisinin de polis müdahalesine uğradığı kaydedildi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver