Zanka

İki doz Sinovac olup üçüncü doz BioNTech aşı olanlar bir doz daha aşı olacak mı? BiONTech aşısının üçüncü dozu yapılmalı mı? Delta varyantı etkisini nasıl artıracak? Toplumsal bağışıklık için toplumun ne kadarı aşı olmalı? Kimler aşı olmamalı? Korona virüs atlatanlar ikinci doz aşı olmalı mı? Hamile olanların aşı olması sakıncalı mı? Aşı olduktan sonra ne kadar süre alkol almamalı? Dr. Serdar Savaş yanıtladı…

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programına bu hafta, Dr. Serdar Savaş konuk oldu.

Aşılamaya ilişkin merak edilen soruları yanıtlayan Dr. Serdar Savaş, Delta varyantı ile ilgili de önemli uyarılarda bulundu.

Dr. Savaş’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“BÜTÜN OLARAK AŞI KARŞITLIĞI DENEN HUSUS CEHALETTİR”

* Aşı karşıtı olmak konuyu bilmemektir. Ya da kötü niyetli olmaktır, reyting yapmak kitap satmak kendine izleyici kazandırmaktır. Bu ucuz bir politikadır.

* Aşıya karşı olunmaz. Ama ben Sinovac aşısına karşıydım. Türkiye’ye daha hiçbir aşı gelmemişken, Sinovac ithal etmeyin, bu aşı bir işe yaramayacak diye bas bas bağırmıştım. Bu aşı karşıtlığı değil, bu kötü aşıya karşı olmak.

* Hangi aşıya karşı olduğumuz önemli. İçerisinde yüksek alüminyum olan aşıya, korumayan aşıya, çok pahalı olan aşıya ben de karşıyım ama aşıya karşı değilim. Uygun olmayan kişilere yapılan aşıya ben de karşıyım ama aşıya karşı değilim.

* Bütün olarak aşı karşıtlığı denen husus cehalettir.

SINOVAC’IN KORUYUCULUĞU VE ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI

* 65 yaş üzerinde Sinovac’ın koruyucu olmayacağını henüz Türkiye’ye aşı gelmeden söylemeye başladım. Etkisinin olmadığı görüldü.

* Genç yaşlarda da koruyuculuğunun en fazla yüzde 50 olacağını söyledim. Dünyada yapılan büyük örnekli çalışmalarda, 65 yaşın altında koruyuculuğunun en fazla yüzde 50 civarında olduğu, benim söylediğim her şey kelimesi kelimesine doğru çıktı.

* Sinovac aşısı üç doz da yapılsa, on doz da yapılsa on bin doz da yapılsa 65 yaş üzerini korumaz. 65 yaşın altındakilerde de yazı tura gibi.

* Sinovac aşısının yeni çıkan varyantlara karşı etkili olmayacağını da söylemiştim

* İki doz Sinovac aşısı olanlara şu anda BioNTech yapılması avantajdır. En azından hatadan dönüştür. 6 ay sonra onlara da ikinci BioNTech yapılır, alıştıra alıştıra. Zararı yok çünkü Sinovac korumuyor.

DELTA VARYANTI

* Delta varyantı geçici bir şey değil. Kış aylarına girdiğimizde hakim varyant olacak tüm dünyada. Artık o ilk çıkan korona virüsün yerini tamamen bu delta varyantı alacak. Yani hastalık şekil değiştiriyor.

* Burada da Sinovac aşısının etkisi sıfır, BioNTech’in tam.

* Önümüzdeki Ekim – Kasım ayların geçen yılın Ekim – Kasım aylarına çok benzeyecek. Canını seven aşı olsun.

* Delta varyantı açık havada da kısa mesafeden bulaşıyor. Bulaşıcılığı çok yüksek ama daha ölümcül değil.

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK

* Bu hastalığın toplumda artık yayılmaması için toplumsal bağışıklığın kazanmamız gerekir. Bu da yüzde 70-75 oranında toplumun aşı olması demektir. Türkiye şu anda yüzde 20’lerde. Yani hedeflenen aşılamanın çok gerisinde.

* Herkesin koşarak aşılanması sadece kendisinin değil, toplumunun sorununu çözmek için de bir sorumluluktur.

BIONTECH İÇİN ÜÇÜNCÜ DOZ GEREKECEK Mİ?

* Tek doz BioNTech olanlar, mutlak suretle ikinci dozu olsunlar. Tek doz BioNTech de korumaz.

* Üçüncü doz gerekip gerekmeyeceğini 6 ay sonra göreceğiz. Çok büyük bir ihtimalle bir yıl sonra bunun tekrarlanması gerekebilir.

* Gerekir demiyorum gerekebilir diyorum. İki dozdan sonra koruma süresi 6 ay mı sürecek 1 yıl mı sürecek bunu ancak yaşayınca göreceğiz.

“BUNDAN SONRA HAYATIMIZIN GERİ KALANI HEP AŞILARLA GEÇECEK”

* Bundan sonra hayatımızın geri kalanı hep aşılarla geçecek. Aşısız bir hayat bitti.

* Covid salgını tabiatın bize attığı bir fiskedir. Ama tabiatın bundan sonraki cevabı bundan sonraki cevabı güzel bir Osmanlı tokadı olur. İnsanlığı yeryüzünden silecek salgınlara hazırlıklı olmak gerekir bu çok açık ve net.

KORONA VİRÜSÜ ATLATANLAR İKİNCİ DOZ AŞIYI OLMALI MI?

Halkın en çok merak ettiği soruların başında korona virüse yakalanan ve iyileşenlerin iki doz aşı olmasına gerek olup olmadığı geliyor. Dr. Savaş, izleyiciden gelen “8 ay önce koronaya yakalandım. İkinci doz aşı olmama gerek var mı?” sorusuna çok net bir şekilde “Var” diye yanıt verdi.

Dr. Serdar Savaş’ın diğer sorulara verdiği yanıtlar ise şöyle:

KİMLER AŞI OLMAMALI?

* İmmun sistemi zayıflatan bir hastalığınız varsa; mesela AIDS varsa aşı olmayın.

* Hali hazırda kanser tedavisi görüyor, kemoterapi alıyorsanız hekiminize danışın.

* Herhangi bir sebeple şu anda hastanede yatıyorsanız hekiminize danışın.

* Bunun dışında alerji, astım, kalp hastalığı, romatizma, böbrek yetmezliği… Hepsinde aşıyı gönül rahatlığıyla olabilirsiniz. 3 sebep saydım, bu üç grup doktoruna danışacak.

BIONTECH AŞISI KALP KASI İLTİHABINA NEDEN OLUR MU?

* BioNTech’in kalp kası iltihabı yapma ihtimali milyonda 15’dir. Yani bugünkü kazalarda ölme ihtimalinin yüz binde biri kadardır.

* İhtimal var mı? Var. Bu ihtimalin gerçekleşme ihtimali ne? Milyonda 15.

YERLİ AŞI TURKOVAC KORUYACAK MI?

* O da bir palavradır. Ölü virüslerden yapılan aşı, o da Sinovac’ın benzeri. Bu aşıların bizi hastalıklardan korumak gibi bir şansı yok.

* Üç tür aşı var; bir tanesi inaktive edilmiş yani öldürülmüş virüslerden yapılan aşılar. Sinovac, Turkovac vs… İkincisi mRNA aşıları; BioNTech, Moderna… Üçüncüsü de bir adeno virüsün içerisine korona virüsünün genetik materyali yüklenerek yapılan aşılar; Rus aşısı, AstraZeneca.

* Bu aşıların etkinlikleri; mRNA, ondan sonra bu adeno virüs aşıları, sonra bu inaktif aşılar gelir.

* İnaktif aşıların bundan sonra etkinlik aratma şansı yoktur çünkü virüs sürekli kılıf değiştirmektedir.

HAMİLE OLANLAR AŞI OLABİLİR Mİ?

* Aslında gebelikte çok rahat aşı olabilirler ama çok küçük bir ihtimal de olsa, gebeliğin ilk üç ayını aşısız geçirmekte fayda var. Neden? Çünkü elimizde gebeliğin ilk 3 ayında aşı olmuş yeterince vaka olmadığı için ne olduğunu bilmiyoruz. Ama gebeliğin ilk üç ayından sonra aşı olmuş çok vaka var, hiçbir şey olmadığını biliyoruz.

* Gönül rahatlığıyla da emzirebilirler.

AŞI OLDUKTAN SONRA NE KADAR SÜRE ALKOL ALINMAMALI?

* 3 gün alkol almamalarını tavsiye ederim. Çünkü alkol de bağışıklığı baskılar. Halbuki biz vücudu uyarıyoruz, çalış diyoruz.

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1