Zanka

Duygu Batu Bayrak

Instagram


Duygu Batu Bayrak

Sevgili Zanka Medya okurları bugün sanat ve sinema severler için başarılı bir yönetmen Yunus Şevik ile röportaj yaptık.

Yunus Bey merhabalar, Zanka Medya ailesi olarak çok teşekkür ederiz. Sizleri 2019 yılında sinema sektöründe korku alanında başarılı bir şekilde giriş yaptığınız filminiz Kulyas Lanetin Bedeli ile tanıyoruz. Şimdilerde de birçok çalışmanız var ancak, ilk filminizle büyük bir başarıyı nasıl elde ettiniz? Her şey nasıl başladı?

  • 2006 Yılında çektiğim kısa filmle birlikte kamera arkası hevesi başladı. 2007 de Beykent üniversitesi Radyo-Tv kazandım. O gün bugündür sektörde çeşitli çalışmalar klip reklam dizi v.s. çalışmalarında bulundum. Sektörde Mahlas olarak Çeken Adam lakabıyla tanındım. Birçok proje hayata geçirdim lakin film olarak;  Kulyas Lanet’in Bedeli; 13 Yıllık bir birikimin ve özlemin karışımıyla ortaya çıktı. İlk sinema filmim olması da ayrı bir manevi önem taşıyor.

Yapım şirketi kurduğunuzda pişmanlıklarınız veya korkularınız oldu mu?

  • Özgür ve bağımsız üretebilmek için yapım şirketimi kurdum.  Pişmanlığım veya korkum olmadı. Korku başarıyı gölgeler. Cesaret ve kararlı olmak gerek. Çok şükür gelen başarılarda mutluluk olarak geri döndü.

Sizin sinema sektöründe beklediğiniz neydi? Bu beklediğinizi alabildiniz mi?

  • İnsanlara farklı filmler izletirken keyif almalarını sağlamak. Beklentimiz iyi filmler üretmek olduğu için önce iş kalitesine önem veririz. Film üretirken Gişe beklentisinden öte kaliteli iş üretme odaklı çalışırız. Bu sistem doğrultusunda eksiklikleri görüp daha iyi filmler için çalışmalarımıza devam ederiz.

ÖNCE İŞ KALİTESİ ÖNEMLİ

Seyirci ne izlemek ister? Ve siz bunun nasıl ön izlemesini yaparsınız?

  • Bunun için bir çok done var. Seyircilerin internetteki yorumları, çıkan filmler v.s. görüşler beğenilerle filmler karşılaştırılır. Seyirci için ön bilgi oluşturulur. Akabinde beklentiler doğrultusunda proje üretilir. Aynı zamanda sinema gibi alanlarda seyirci görüşleri dinleyerek yeni projelerimize yön veririz. Seyircinin ne izlemek istediği dönemsel olarak değişmektedir. Güncel olarak takip edilmelidir.

KORKU TAKVİMİNDE CİN YOK

 

Korku filmlerinizde klişenin dışına çıkmayı hedefliyorsunuz? Sizi diğer korku filmlerinden ayıran özellikler nelerdir?

  • Kulyas: Lanetin Bedeli filmi; Cin temalı klasik bir Türk korku filmi, Kaliteli çekim, olay örgüsü kurgusal aktarımlar diğer cinli filmlerden bizi ayırdı. O dönemde cinli film talebi doğrultusunda Kulyas çekilmişti; Lakin Kulyastan sonra cin teması olmayan film beklentisinde olan izleyici için Korku Takvimi isimli bir evrensel korku filmi çektik.  Korku Takvimi daha önce Türkiye’de benzeri yapılmayan örneği bulunmayan bir proje oldu. Nitekim Haziran 2021 de Hollywood da festivalden mansiyon ödülü alarak bu görüşümüzü de somut olarak festival tescil etmiş oldu. Film anlatamayacağız bir şekilde olay örgüsü var. Korku içinde dram gerilim suç ve gizem barındıran enteresan bir film oldu. Seyircimiz de beğenirse hedeflerimize ulaşmış oluruz.

 

AMERİKA DA HOLLYWOOD NEW DİRECTORS FESTİVALİNDEN ÖDÜL ALDI

Yeni filminiz KORKU TAKVİMİ Türkiye de henüz yayına başlamadan Amerika’daki HOLLYWOOD New Directors Festival’inden Mansiyon ödülü aldı. Bu festival geleneksel film yapımcılığına meydan okuyan ve yeni yetenekler keşfetmeyi amaçlayan bir festival olarak biliniyor. Sizin için hem büyük bir başarı hem de gurur olmalı. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz? Nasıl aldınız bu ödülü? Süreç nasıldı? Hem de daha Türkiye de bile izleyemeden?

  • Uzun metrajda aldığım ilk ödül olduğu için haylice mutlu etti. Özellikle Los Angeles Hollywoo daki bir festivalden mansiyon ödülü almak mutlu etti. Uluslararası düzenlenen festivallere filmi göndermeye başladım. Sonra mansiyon ödülü aldığımızı öğrendim. Uluslararası bir sistem üzerinden filmlerimizi gönderiyoruz. Online izleyip jüri değerlendiriyor sistemleri bu şekilde. Diğer yolladığımız festivallerden sonuç bekliyoruz. İnşallah güzel nice ödüllerle ülkemizi temsil etmek istiyoruz. 

KORKU TAKVİMİ nasıl bir hikâye, ne zaman seyirci karşısında olacak?

  • Şuan vizyon takvimi Korona virüsten dolayı yığılan filmlerinde etkisiyle çok yoğun geçiyor. Tabiri caiz ise ana baba günü. Hem festival sürecinde olduğumuz hem de acelemiz olmadığı için uygun vizyon tarihi bekliyoruz. Doğru bir zamanda dağıtımcımız Bir film ile vizyona çıkacağız inşallah

Korku dışında da sinemada filmler üretmeyi hedefliyor musunuz? Mesela aynı zamanda You Tube Projelerinizde var. Ve ora da yaptığınız bir Anlatırsan Film Olur isimli programınızda bir konuğunuzun hayatını film yapacağınızı duyurdunuz. Bu sizin için de farklı deneyim olacaktır.

  • Elbette var. Beklemede olan birçok projemiz var. Pandemi girmeseydi bir komedi filmimiz vardı. Onu çekecektik, kısmet olmadı. Filmlerimin senaryosunu ablam senarist Esma Şevik yazıyor. Sektörün durumuna, gündeme veya film ihtiyacına göre ablama böyle bir proje yazmamız gerekiyor.” Diyorum ablam o konu üzerine yazıyor. Ben de yönetmenliğini yapıyorum bu şekilde abla kardeş sektörde çalışmalarımıza devam ediyoruz.
  • Anlatırsan Film Olur isminde bir format hazırlayıp Uluslararası haklarını tescil ettirip bu programa başladık. Hedefimiz yarışma akabinde bir konuğun hayat hikâyesinin filmini çekmek. Belirtilen nihai şartlar oluşursa böyle bir planımız var.

Yönetmenlik sizin için bir tutku mu?

  • Yönetmenlik benim için tutkudan daha fazlası desem yeridir

Son olarak misyonunuz nedir?

’Çektiğim veya çekeceğim filmler sinema tarihinde hatırlanmak için değil, sinema tarihini değiştirmek içindir.’’ Diye bir söz yazdım. Bu söz misyonumu temsil etmektedir.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver