Zanka

İSBAK A.Ş ve İETT Genel Müdürü atamaları tartışılmaya devam ederken, gelen eleştirilere İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan yanıt geldi…

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayram namazını, küçük oğlu Semih ile birlikte Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Camii'nde kıldı. İmamoğlu'na, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık da eşlik etti. Namaz çıkışında bayram mesajı veren İmamoğlu bütün İstanbul'a, Türkiye'ye ve İslam âlemine iyi bayramlar diledi.

İmamoğlu, mezar ziyaretinin ardından baba evine geçti ve yakın çalışma arkadaşları ile basın mensuplarıyla birlikte kahvaltı yaptı. Kahvaltının ardından kameraların karşısına geçen İmamoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

“BEN O DEĞİLİM”

CHP örgütü içinden yükselen yeni atanan isimler arasında CHP kökenli bir yönetici olmamasına ilişkin eleştirilere İmamoğlu “Birçok CHP'li arkadaşımız yanımızda görev yapıyor. Birçoğu öyle. Hatta fazlası ile çoğu çoğu öyle. Olacaktır da. Yarın Ak Partili geçmişi olan birisi de aramızda olacaktır. HDP’li geçmişi olan birisi de aramızda olacaktır. Olmalıdır da. MHP'li de olacaktır. Bunu niye söylüyorum? Geçmiş etiketlerine geçmiş titrine… Yani şöyle mi yapalım: ‘Herkesin geçmişteki GBT'lerini önümüze alalım birilerinin yaptığı gibi fişleyelim sağa atalım fişleyelim sola atalım. Ona göre karar verelim böyle bir şey mümkün mü? Sizler ya da sizlerin tanıdığı birçok insan bu haksızlıklara isyan etmediler mi? Ettiler. Ben o değilim. CHP'li yol arkadaşlarımdan fazlasıyla faydalanıyoruz, faydalanmaya devam edeceğiz. Bunun yanı sıra diğer siyasi partilerden insanlarla da ilişkimiz devam edecek onlardan da faydalanacağız. Sadece ittifak üyesi olan iki parti değil birçok var. Bir de partili olmayan milyonlarca insan var Türkiye'de. Türkiye'deki siyasi partilerin üye yapısına bakalım, üst üste koyalım hadi diyelim ki 5 milyon veya 6 milyon. Kalan 70 milyon ne olacak? Partiler üzerinden mi hareket edeceğiz? Hayır, liyakat üzerinden. Bir bölüme atadığımız bir kişiden çok daha başarılı bir arkadaş yok mudur Türkiye'de? Elbette vardır. Biz en iyisini bulduk diyemeyiz ki. Ama iyilerinden birini seçmeye çalıştık. Dolayısıyla yarın daha iyileri de gelebilir aramıza katılabilir. İstanbul büyük bir organizasyon. Göreceksiniz ekip gittikçe büyüyecek ve çok bağımsız çok özgün bir ekip olacak” değerlendirmesini yaptı.

“BURASI BELEDİYE, BABAMIN ŞİRKETİ DEĞİL”

“Sosyal medya paylaşımları ile tepki çeken belediye personeli ile çalışmaya devam edilecek mi” şeklindeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de “Bazı şeyler vardır suç teşkil eder, suç duyurusunda bulunursunuz. Belediye burası babamın şirketi değil. ‘Hadi yarın şunu atın işten' falan böyle o zaman bizde adalet nerde? Yolu yöntemi var. Nedir? Bir husus varsa teftiş kurulu incelemesi başlatırsınız. Ya da şirketin disiplinle ilgili sürecini başlatırsınız. Her yerin bir yöntemi var. Kişisel irade ile şunu işten atın şunu işe alın dediğim an ben şikayet ettiğim insanlar gibi olurum. Böyle bir şey yapmayacağım. Olmam da yapmam da zaten benim öyle bir ahlakım yok” dedi.

 “UYUM SAĞLAYAMAYACAĞIMIZ ALANLAR OLDU”

İmamoğlu'na İSBAK Genel Müdürü'nün istifası ve yola devam kararı alınan İETT Genel Müdürü'nün CHP'nin geçtiğimiz yıl Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlükler ilgili yaptığı suç duyurusunda yer alan yöneticiler arasında olmasına ilişkin tepkiler soruldu. İmamoğlu “Bizim atamalar ve görevlendirmelerle ilgili bir sorunumuz yok. İSBAK atamamızda da yola çıkış felsefemizde sorunumuz yok. Biz kimsenin geçmişteki partisine, bağlı olduğu kurumlara bakmaksızın, İnsanların eğitimine liyakatına bakarak hareket etmeye çalıştık. Uyum sağlayamayacağımız alanlar olduğunu tespit ettik, son çıkan bir kısım haberler ve geçmişteki paylaşımlar. İnsanların kişisel alanlarından bahsetmiyorum, onlara saygı duyarım. Ben geçmişte AK Partili olduğunu da biliyordum. Ama diğer bir konulardaki bir kısım fikirleri İstanbul gibi bir kente hizmet ederken, bu kadar karma yaşamın olduğu, herkesin bir arada olduğu bir toplumla iç içe olduğu bir ortamda uyum sağlayamayacağımız duygu ve düşünceler olduğunu hissettik. Bunda ters düştüğümüz durum budur. Ve bundan dolayı yollarımız ayırdık. Diğer arkadaşlarımızla ilgili bir sorumuz yok” dedi.

“YARIN TERS DÜŞERSEK VEDALAŞIRIZ”

İmamoğlu, İETT ve birkaç kurumda daha aynı isimlerle devam etme kararları olduğunu hatırlatarak “Çünkü İBB kurumsal bir hafızaya sahip. Biz mümkün olduğunca kurumsal hafızalardan faydalanmaya çalışıyoruz. İyi yöneticiler vardır. Yolumuzda devam ederiz, yarın ters düştüğümüz bir alan oluşabilir, vedalaşırız bunlar olabilecek şeylerdir. Bizim gizli bir ajandayla yolumuz yok. ‘Biz kurumun başına geleceğiz, herkes dağılsın gitsin ve biz yeni kadroyla yolumuza devam edeceğiz, sadece partilileri seçeceğiz' ben böyle bir şey söylemedim. Eksiğimiz olabilir, bu yanlışlar kişi yanlıştır anlamına da gelmez. Uyum sağlayamazsınız, biz bu memleketin her insanına eşit gözle bakacağımızı dile getirmiştik. Biz hala aynı yerdeyiz” diye konuştu.

Bu tartışmayı başlatanların, bu tartışmanın içerisinden kıvılcım çıkarmaya çalışanların bazı siyasi gizli hesapları olabileceğini söyleyen İmamoğlu “Hangi kesimde hangi partide olursa olsun. Ama ben işin o tarafında değilim. Ben 16 milyonluk bir kentin belediye başkanıyım. Tüm hoşgörümle, tüm kucaklayış karakterimle aynen olduğum durduğum yerdeyim. Ben de bir Allah kuluyum. Bu yolda bana hizmet eden çalışma arkadaşlarım da keza hepimizin hata yapma şansı vardır. Ama mühim olan eksik olur yanlış olur, uzlaşamayız, anlaşamayız yarın yolumuz ayrılabilir, yeni birisi daha olabilir. Bunların hepsi mümkün. Ama halihazırda iyi bir yol yürüdüğümüzü düşünüyorum. Çünkü yapılacak çok işimiz var” dedi.

“SUÇ DUYURUSU OLABİLİR”

İETT Genel Müdürü hakkında CHP tarafından yapılan suç duyurusuna ilişkin İmamoğlu şunları söyledi: “Suç duyurusu olabilir. İETT kocaman bir organizasyon. Bakıyoruz irdeliyoruz, suç duyurumuz da orada duruyordur. Her şey yoluna devam eder. Ben hâkim değilim, yargıç değilim. Ya da bir suç duyurusuna anında cevap verebilecek kişi değilim. Tümüyle hafızaya saygı duyan, herkesi dinleyen anlamaya çalışan, yol yürüyen… Türkiye'nin yeni bir nefese soluğa ihtiyacı var. Bu ülkede kutuplaştırmayla zaten insanlar yoruldular. Bitap durumdalar. Ve bundan en büyük darbeyi yemiş olanlar belki CHP'liler ve diğer muhalif partilerdir. Ben bunu da biliyorum. Ama aynı tavır bizi başka bir uçuruma sürükler. Ben orada değilim. Bu niyetle bakan sevgili arkadaşlar beni bu gözle analiz etsinler. Ben işin başka bir boyutundayım. Barışmadan, huzurdan.. Yoksa lafta kalır. Lafta başka eylemde başka birisi asla olmadım, olmayacağım. Ben siyasi hesap kısmını da hayatımdan silmiş birisiyim. Memleketin başka bir döneme ihtiyacı var kamu yönetiminde. O siyasi hesapları da bir kenara itmiş durumdayız. Bakın ben ne diyorum seferberlik, her konuda seferberlik . Mevzuların tümünü milli hale getirmeye çalışıyorum. Siyasi hesapların dışında bir dönem tarifledim. Ben o yerdeyim ve hiç ayrılmayacağım o yerden.”

 “İŞE GELMEYEN YÜZLERCE BİNLERCE KİŞİ VAR”

Birçok tespitleri olduğunu dile getiren İmamoğlu, işe gelmeyen yüzlerce binlerce kişi olduğuna da dikkat çekti. Bu konudaki soruşturmanın sürdüğünü ifade eden İmamoğlu “Ama bunlar 3 günde 5 günde 6 günde olacak şeyler değil. Yani teftişi devam ediyor. Teftiş konusunda o ekipte yetersizlikler var sayısal anlamda eksiklikler var. Bütünüyle bunlarla ilgili mücadelemiz var. Raporlar netleştiğinde eyleme geçeceğiz. Gerçekten bir suç varsa gerçekten işle ilgili disiplin suçu işlemiş ve orada durması mümkün değilse gereğini yapacağız. Ceza alması gerekiyorsa cezasını vereceğiz. Bunların hepsi yapılacak. Disiplini biz orada var etmezsek bundan sonra performansı da sağlayamayız. O bakımdan sadece biraz zamana ihtiyacımız var” diye konuştu.

EREN’İ UNUTMADI

İmamoğlu, Trabzon’un Maçka ilçesi kırsalında, 11 Ağustos 2017’de bölücü terör örgütü PKK mensuplarıyla sağlanan sıcak temas sırasında şehit düşen Eren Bülbül'ü de unutmadı. İmamoğlu, duygularını, “Bugün aynı zamanda, Trabzon'da pırıl pırıl kardeşimiz Eren Bülbül'ün ölüm yıldönümü. Rahmet diliyorum. Rahmetle anıyorum kendisini. Diliyorum ki ülkemizi bu tür acılar yaşamasın. Barış içinde huzur içinde bir ülke olsun. Hatta yakın coğrafyamız bütün insanlık için bunu diliyorum” sözleriyle dile getirdi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1