Zanka

Son dönemde Afgan ve Suriyeli göçmenlere yönelik tepkiler ve tartışmalar artmış durumda. Peki İslam dininde göçmenlere nasıl bakılıyor? Kur’an ne diyor? Araştırmacı Yazar İhsan Eliaçık hem anlattı hem de hükümetin politikasına tepki gösterdi…

Zanka TV’de yayınlanan Yaşayan Sorular programında Araştırmacı Yazar İhsan Eliaçık bu hafta, İslam’da göçmen kavramına dair soruları yanıtladı.

Peygamber’in göçüne de değinen Eliaçık, şunları söyledi:

“En temeline indiğimiz zaman Kur’an-ı Kerim’de sürekli olarak yeryüzünün Allah’a ait olduğu söylenir. Yerlerde ve göklerde, ikisi arasında olan her şey Allah’ındır der.

Yeryüzü Allah’ındır, insan da Allah’ın kullarıdır, herkes her yere gider. Eğer ki bir ülkede zulme uğruyorsanız, sıradan vatandaşlarsanız, canınızı korumak için en yakın ülkeye veya en güvenli bildiğiniz yere göçüyorsanız sığınıyorsanız, o ülke insanlarının ve yönetiminin sizin temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve tekrar kendi ülkenize dönünceye kadar sizi misafir etmesi boyunlarına borçtur.

Peygamberimiz de Mekke’den Medine’ye göç etmiştir, Medineliler onu bağırlarına basmıştır. Mekke’den gelenler beş parasız ve Medinelilerin üzerine yük olacak şekilde gelmişlerdir. Onlar da ellerindekini onlarla paylaşarak, Medine’de ortak eşitlikçi bir toplum kurup, orada yaşamak istemişlerdir.”

Son dönemde yaşanan gerginlikleri ve göçmenlere karşı olan tutumu da değerlendiren İhsan Eliaçık, asıl tepki gösterilmesi gerekenin Türkiye’ye göçmenlerin gelmesine değil kuralsız ve plansız gelmesine olması gerektiğinin de altını çizdi. Eliaçık, şu ifadeleri kullandı:

“Bazıları şöyle söyleyebilir; ‘senin anlattığın Peygamber, Peygamber’in arkadaşları hiç bu Afganistan’dan gelenler, Suriye’den gelenler aynı kefeye konur mu?’ Olaya bu açıdan yaklaşanlar var. Bunların göçmen falan olmadığını, kaçakçılar, işbirlikçiler, keyfine düşkün olanlar olduğunu, bunlara mülteci muamelesi yapılamayıp bir an önce memleketlerine geri gönderilmesi gerektiğini söylüyorlar ve aleyhte bir söylem geliştirerek, burada yaşayan göçmenlerin kin ve nefretle karşılanmasına, ilk fırsatta evlerinin basılmasına neden olacak konuşmalar yapıyorlar. Ben bunları yanlış buluyorum. Hükümetin politikasını yanlış buluyorum. Göçmen karşıtı söylemi de yanlış buluyorum. Göçmenlere sahabe muamelesi yapılmasını da yanlış buluyorum.

Burada tepki gösterilmesi gereken Türkiye’ye göçmenlerin gelmesi değildir. Bu göçmenlerin kuralsız, kaidesiz, plansız bir şekilde gelmesidir. Keza karşı çıkılması gereken göçmenler değildir, göçmenlerin gelmesine neden olacak politikalardır.”

İHSAN ELİAÇIK’IN AÇIKLAMALARININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1