Zanka

Bayramdan kısa bir süre önce sigara fiyatlarına yapılan 3 TL’lik zam, çok konuşulmuştu. Zamlara yönelik tartışmalar ve vatandaşın isyanı sürerken, bu kez de sigarada asgari maktu vergi tutarı arttı. Vergi artışı kararından sonra akıllara ilk gelen “Yeni bir zam kapıda mı?” sorusu oldu… Peki asgari maktu vergi nedir? Ne kadar vergi artışı oldu? İşte detaylar…

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ve ÖTV (III) sayılı listede yer alan sigara ve tütün ürünlerinin asgari maktu ÖTV tutarında değişiklik öngören Cumhurbaşkanı kararına göre; sigarada asgari maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarı, yüzde 34.7 oranında 0.2895 TL'den 0.3899 TL'ye yükseltildi. Yani paket başına vergi tutarı, 5.79 TL'den 7.79 TL'ye çıktı.

Listede “Tütün yerine geçen maddelerden yapılmış purolar, uçları açık purolar ve sigarillolar” adı altında yer alan ürünün %40 olan ÖTV oranı ise aynı gümrük tarife istatistik pozisyonundaki diğer ürünler arasında dahil edilerek %67’ye çıkarıldı.

ÖTV (III) sayılı listede yer alan “diğer mamul tütün ve mamul tütün yerine geçen maddeler; homojenize veya yeniden tertip edilmiş tütün; tütün hülasa ve esansları” ile “enfiye ve çiğnemeye mahsus” tütünün asgari maktu ÖTV tutarı da 0.2895 TL’den 0.3899 TL’ye yükseltildi.

Bu vergi artışından sonra şimdi gözler Türkiye'de sigara satan iki büyük grup olan British American Tobacco ve Philip Morris Türkiye’ye çevrildi… Yeni zam yapılan fiyatlara henüz bir zam daha haberi gelmedi ancak her an gelebilir gözüyle bakılıyor…

ASGARİ MAKTU VERGİ NEDİR?

Asgari maktu vergi tutarı, sigaranın düşük fiyatla satılmasını engellemeye yönelik bir unsurdur. Sigarının perakende satış fiyatı ile vergi oranı çarpılır, bulunan rakam asgari maktu vergiden büyükse çarpım sonucu bulunan nispi vergi; düşük ise asgari maktu vergi tutarı esas alınır.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1