Zanka

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın açıklamaları ve Adli Yıl Açılışı’nı dualarla yapması, laiklik tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Erbaş’ın tutumunu ve tartışmaları değerlendiren Araştırmacı Yazar İhsan Eliaçık, “Diyanet İşleri Başkanı bu tür hareketleri bence kendiliğinden yapmıyor” dedi ve muhalefeti de eleştirdi. Eliaçık, “İktidarın 20 yıldır gitmemesinin sebebi muhalefetin bu kafa yapısıdır, din anlayışıdır” diye konuştu…

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından Aksaray Üniversitesi'nde organize edilen 18. İmam Hatipliler Kurultayı’nda “İnanç, insan ile Allah arasında olsun, evine ve ticaretine, siyasetine, adaletine, yansımasın diye ortalığı ayağa kaldırıyorlar” açıklamasında bulunmuştu. Laiklik kavramının tam tersi olan bu açıklama büyük tepki çekmişti.

Araştırmacı Yazar İhsan Eliaçık, Zanka TV’de yayınlanan Yaşayan Sorular programında Erbaş’ın açıklamalarını değerlendirdi.

“Diyanet İşleri Başkanı bu tür hareketleri bence kendiliğinden yapmıyor, Cumhurbaşkanı tarafından yönlendirildiğini düşünüyorum” diyen Eliaçık, şöyle devam etti:

“Bunun bir hesap dahilinde yapıldığını düşünüyorum. Şöyle ki; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamalar, ister istemez tartışma iklimini dini bir alana taşıyor. Çünkü bu açıklamaları yapan kişi nihayetinde bir Diyanet İşleri Başkanı. Böyle olunca Cumhurbaşkanı, muhalefeti kendi alanına çekmiş gibi düşünüyor. Dini alanda CHP’yi yenerim diye düşünüyor mesela.

Çünkü mevzu dini alanda olunca birkaç CHP’li çıkar ve ‘Laiklik elden gidiyor’ diye konuşmalar yapar, bu esnada dini kültürleri olmadığı için, öteden beri dine mesafeli davrandıkları için, laiklik adı altında dinle hiç ilgilenmemeyi laiklik zannedenler var mesela, bunlar ne yapacaklar din hakkında ileri geri konuşacaklar. İleri geri konuşunca çeşitli yanlışlar yapacaklar. Dolayısıyla onları bu alana çekince kazanacağını düşünüyor. Cumhurbaşkanı alıyor bunu en yakın mitingde, kongrede, grup konuşmasında döndüre döndüre vura vura kullanıyor. Ne diyor mesela; ‘Bunlar esasında din düşmanı’, ‘Dua edilmesinden bile rahatsız oluyorlar’.

Amacı budur; Diyanet İşleri Başkanı’nın olur olmadık yerlerde dua ettirilmesi, çeşitli etkinliklerde birlikte fotoğraf verilmesi, onun yaratacağı dini iklimden yararlanarak rakiplerinin zayıf olduğunu zannettiği alanda siyaset yapmak.”

“MUHALEFETİN YAPMASI GEREKENLER VAR”

Ortaya konan tutumla ilgili muhalefetin gereğini yapmadığının altını çizen İhsan Eliaçık, muhalefet cephesini şu sözlerle eleştirdi:

“Onlarda şöyle bir kafa var; en küçük bir ‘Allah’ desen, dua etsen, başını örtsen ‘laikliğe aykırı’. Bunların yüzünden 20 yıldır Türkiye’de bu iktidar bulunuyor. İktidarın 20 yıldır gitmemesinin sebebi muhalefetin bu kafa yapısıdır, din anlayışıdır.”

İHSAN ELİAÇIK’IN AÇIKLAMALARININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYA TIKLAYINIZ

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
111