Zanka

Memur-Sen ve hükümet arasında toplu sözleşme için pazarlıklar devam ediyor… Teklifi kabul etmeyen sendika adına başkan Yalçın, kameralar karşısına geçti ve “Tepkimizin anlaşılmadığı görülüyor” diyerek açıklamalarda bulundu…  

Hükümetin 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 için yüzde 3+3 teklifi Memur-Sen tarafından kabul edilmedi.

Sendika başkanı Ali Yalçın, hükümetin yeni zam teklifine ilişkin şunları söyledi:

"Yeni teklif tepkilerimizin anlaşılmadığının gösteriyor. Başkanlar kurulumuzu gece acil toplayarak ilk teklifle ilgili değerlendirmemizi yaptık. Teklif yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle müzakereye uygun görülmemektedir. Bu nedenle masanın sonuç ve çözüm üretmeme kapasitesinin sonuna kadar kullanılması düşüncesindeyiz. Olumlu yaklaşımlara rağmen hala ciddi bir mesafe alabilmiş değiliz.

Mesafe alamadık, sözleşme imza eşiğinin uzağındayız. Şu anda bulunduğumuz noktada uzlaşma seviyesinin uzağındadır. Hakeme başvuru için bir gün yeterlidir diyoruz. İki gün daha müzakere süreci uzatılmalı. Hizmet kollarıyla ilgili masada mesafe alamıyoruz. İki günümüz müzakereye olsun, bir gün de hakem için kalsın diyoruz. Yeni bir maaş zammı teklifini en geç bugün sunmalarını istiyoruz."

Yalçın’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Niyet ve gayret var. Herkesin iradesini yansıtan adalet yok.”

“Ya yetki kullanılmalı ya da yetki devri yapılmadı. Müzakere ile uzlaşma iradesi aynı öznede uzlaşmadı.”

“Masada yaşanan gelişmeler sahada nelerin yaşanacağını gösterecektir.”

“Toplu sözleşme görüşmelerinin iki gün daha sürmesini sağlıyoruz. Kamu hakem kuruluna üç gün kullanmamıza gerek yok. Üç dakika yeter bize. Hakeme başvuru süremizin iki gününü masaya hediye ediyoruz.”

“Hizmet kolları için masada mesafe alamıyoruz. Süre yetersiz. Bayramın araya girmesi dolayısıyla masada kendini hissettiriyor. Üç gün beklemeye gerek yok. Üç dakika yeter. Müzakere için bu kadar süre yetmez.”

ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA NE OLACAK?

Hükümet ve memur sendikalarının yürüttüğü toplu görüşmeler yaklaşık 3.2 milyon kamu görevlisi, 2 milyon memur emeklisini ilgilendiriyor.

Yasaya göre kamu işvereni ile yetkili konfederasyon uzlaşma sağlayamazsa hakem heyeti süreci işliyor. 21-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak başvuru sürecinden sonra karar vermek için 4 günlük bir süre kalıyor. Hakem heyeti uzlaşma olmaması durumunda 24-28 Ağustos tarihleri arasında karar vermek zorunda.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver