Zanka

Faiz indirimi kararının ardından dolar kurunda yukarı yönlü hareketlilik devam ederken, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan çok konuşulacak bir yorum geldi. Kavcıoğlu, kurdaki artışın çoğunun Amerikan Merkez Bankası ve kurumun başkanı Powell'ın açıklamaları nedeniyle gerçekleştiğini savundu…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, dolardaki yükselişe ilişkin görüşlerini T24’ten Barış Soydan ile paylaştı. Soydan, görüşmeyi köşe yazısına taşıdı.

Kavcıoğlu, kurdaki artışın çoğunun Amerikan Merkez Bankası kararları ve Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları nedeniyle olduğu görüşünde. Soydan bu görüşü şöyle aktardı:

“Bilindiği gibi Merkez Bankası politika faizini geçtiğimiz hafta 100 baz puan indirerek yüzde 19'dan 18'e çekmişti. Bu indirimin ardından dövizde sert bir yükseliş gerçekleşti, dolar 8.89 TL'ye kadar çıktı. Kavcıoğlu, eylül ayında dolarda yaşanan yükselişin yarısından fazlasının Amerikan Merkez Bankası kararları ve Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarıyla ilişkili olduğunu düşünüyor.

Karar sonrasında Türkiye'den bir miktar yabancı sermaye çıkışı yaşandığını, bu tutarın 2 milyar dolar civarında olabileceğini kaydediyor. Bununla birlikte dolarda hızlı bir yükseliş için zemin olmadığı düşüncesinde. Buna iki gerekçe gösteriyor: Cari açıktaki azalma ve TL mevduatlardaki artış.”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
10121