Zanka

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Rusya lideri Putin ile görüşmek üzere Rusya’ya gitti. Soçi’deki zirveyle ilgili konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kırım’ın statüsünün görüşme konuları arasında yer almadığını söyledi. Peskov, “Kırım konusunda Türkiye ile konuşulacak herhangi bir şey yok. Devlet Başkanı, orada her şeyin gerçekte nasıl olduğunu görmesi için Erdoğan’ı defalarca Kırım’a davet etti” dedi…

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre; Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi’de gerçekleşecek görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Peskov, Kırım’ın aidiyetinin görüşme konularından biri olup olmayacağına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Hayır. Kırım konusunda Türkiye ile konuşulacak herhangi bir şey yok. Bunun yanında Devlet Başkanı (vladimir Putin), orada her şeyin gerçekte nasıl olduğunu görmesi için Erdoğan’ı defalarca Kırım’a davet etti”

“ANKARA’NIN KİEV’E TEDARİK ETTİĞİ SİLAHLARIN UKRAYNALILARA KARŞI KULLANILMASINI İSTEMEYİZ”

Türkiye’nin Ukrayna’ya tedarik ettiği silahların ülkenin güneydoğusundaki çatışmalarda kullanılmasından endişe ettiklerini de dile getiren Peskov, askeri-teknik işbirliğinin kendileri için gerçekten mühim bir konu olduğunu belirtti ve “Bu konu tabii ki önemli. Zira biliyorsunuz ki Ukrayna, güneydoğusunda çatışmaların yaşandığı bir ülke. Bu gibi silah sistemlerinin (Türkiye’nin Ukrayna’ya tedarik ettiği silahların), Ukrayna’da ‘sinirlerine hakim olamayan bazı kişiler’ tarafından kendi vatandaşlarına karşı kullanılmasını tabii ki istemeyiz.” dedi.

BASINA AÇIKLAMA YAPMALARI PLANLANMIYOR

Peskov, görüşmelerin sonucunda liderlerin basına herhangi bir açıklama yapmasının planlanmadığını da ekledi.

Kremlin Sözcüsü dün de görüşme neticesinde herhangi bir anlaşma ya da başka bir belgenin imzalanmasının beklenmediğini kaydetmişti.

KIRIM MESELESİ NEDİR?

Türkiye, Kırım’ı Rusya’nın parçası olarak tanımıyor. Kırım, Ukrayna’daki aşırı milliyetçi grupların eylemlerinin yarımadaya sıçraması ardından 2014’te düzenlenen bir referandum ile Rusya’ya bağlandı. Ancak Türkiye’nin yanında pek çok ülke, Kırım halkının kendi geleceğini belirleme hakkını kullandığı bu referandumun sonuçlarını tanımıyor.

 

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver