Zanka

Partisinin Ankara’daki kongresinde konuşan DEVA Partisi lideri Ali Babacan, “Sayın Erdoğan’ın ekonomi yönetimi tüm dengeleri bozduğu için her şeye zam geliyor. Maliyetten etiket fiyatına kadar her şey artıyor” dedi. Babacan, çıkış yolu için ise iktidarın değişmesini işaret etti…

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara'da partisinin Haymana ilçe kongresinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Babacan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“FAHİŞ FİYATLARIN SORUMLUSUNU GÖRMEK İÇİN AYNAYA BAKSA YETECEK”

* Sayın Erdoğan sorunlarla mücadelede evlere şenlik bir formül geliştirdi. ‘Suçu, günahı hep başkalarına yıkma' formülü.

* Sayın Erdoğan ‘fahiş etiketlerle mücadele edeceğim' diyor. Oysa fahiş fiyatların sorumlusunu görmek için aynaya baksa yetecek. Döviz kuru arttığında illa ki mazot, elektrik, ilaç, gübre artıyor.

* Sayın Erdoğan'ın ekonomi yönetimi tüm dengeleri bozduğu için her şeye zam geliyor. Maliyetten etiket fiyatına kadar her şey artıyor.

“BU İKTİDAR DEĞİŞMEDİKÇE SORUNLAR ÇÖZÜLMEYECEK”

* Bu krizden çıkışın yolu belli. Hem maliyetleri hem de fiyatları aşağı çekmenin yolu belli: Çözüm hem sistemin hem iktidarın değişmesinde. Bu iktidar değişmedikçe bu sorunlar çözülmeyecek.

* Sayın Erdoğan ve krizlerin ortağı sayın Bahçeli müsait bir yerde inecekler. Bakın görün o zaman ekonomi nasıl da rahatlıyor.

“BU KADAR PİYASAYA MÜDAHALE EDİLİRSE YATIRIMCI OLUR MU?”

* Geçen hafta zincir marketleri hedefe koydu, o da olmadı. Şimdi ‘Ben market açıyorum, meyve sebze ben satacağım' dedi. Bin tane yeni market açacaklarını söylüyor. Bu kadar piyasaya müdahale edilirse, bu ülkede girişimci, yatırımcı olur mu?

* Türkiye'de on binlerce mahalle var. Hangi birine kaç tane market açacaksın da bunların fiyatını kontrol edeceksin? Görüyoruz olmuyor. Olan da gidiyor.

* Kendi vatandaşımız bile parasını ülke dışına çıkarıyor. Üstelik Sayın Erdoğan'a göre ortada ekonomik kriz de yok. Krizi inkâr ediyorsun da niye marketçiliğe soyunuyorsun?

“BELLİ Kİ ‘AKRABA BAKAN'IN FİKİRLERİ HÂLÂ ORTALARDA”

* 'Akraba bakan'ın bir projesi vardı. 2019 yılında, seçimlere yakın, tanzim satış noktaları belirlemişlerdi. Belli ki ‘akraba bakan'ın fikirleri hâlâ ortalarda. O mağazaların üstüne de koca koca ‘Enflasyonla topyekûn mücadele' yazmışlardı. Ne oldu? Sonuç kocaman bir sıfır.

* Şu anda yapmaya çalıştıklarının da sonucu sıfır olacak. Sayın Cumhurbaşkanı açtığı marketlerden alışveriş etti. Sosyal medyada gençler aynı alışveriş sepetini başka marketlerden alsaydık kaça mâl ederdik diye hesap etmişler.

* Üç aşağı beş yukarı aynı, hatta daha ucuza satanlar var. Artık eskisi gibi halkın içine çıkmadığı için gerçek bakkaldan, manavdan, pazardan alışveriş etmediği için memleketin gerçeklerini tanımıyor.

“TARAFLI CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİN ÖNEMSİZLEŞTİRDİĞİ GAZİ MECLİSİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”

* Bu ucube sistemin tüm enkazını, kısa sürede temizleyip, hukukun üstünlüğüne dayalı yepyeni bir sistem inşa edeceğiz. Taraflı cumhurbaşkanlığı sisteminin önemsizleştirdiği Gazi Meclisimizi güçlendireceğiz.

* Türk, Kürt, Sünni, Alevi hiç fark etmez. Yaşam tarzı, cinsiyeti, sosyal statüsü hiç fark etmez. Temel hak ve özgürlükleri herkes için güvenceye alacağız. Demokrasiyi bütün kurum ve kurallarıyla yaşatacağız.

* İstikrarlı bir yönetim sağlamak amacıyla, cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlardan oluşan bir yürütme organı oluşturacağız.

* Yasama, yürütme ve yargı her biri ayrı ayrı güçlenecek. Ekonomik kurumlarımızın bağımsızlığının güvencesi olacağız. Tüm sorunlarımızı demokrasimizi ayağa kaldırarak çözeceğiz.

“2019'DA ÖDENMESİ GEREKEN DESTEKLERİN 2020'DE ÖDENMESİ MİDİR ÇİFTÇİYİ KAYIRMA?”

* Hükûmete sorsanız, tarımda her şey güllük gülistanlık. ‘Toplumda eğer kayırılan bir kesim varsa çiftçi kesimidir' diyorlar. Çiftçimiz, çok sayıda ürünün ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla mı kayırılıyor?

* Bazı müteahhitlerin borç faizleri, vergi borçları silinirken, çiftçinin borcu 6 ay süreyle ve faiz eklenerek ertelenince mi çiftçi kayırılıyor? 2019'da ödenmesi gereken desteklerin 2020'de ödenmesi midir çiftçiyi kayırma?

* 2021-2022 sezonu yaklaşırken üreticinin hâlâ desteği bilmemesi mi kayırılmak? Üreticinin, ürününü maliyetinin altında satmak zorunda kalması mı kayırmak? Pek çok ürünün tarlada kalması, tarladan toplama maliyetinin satış fiyatının üstünde olması mı çiftçiyi kayırıyor?

“ÇİFTÇİLERİMİZİN KREDİ BORÇLARINI EN AZ 2 YIL ÖDEMESİZ OLMAK ÜZERE FAİZSİZ ERTELEYECEĞİZ”

* Çiftçinin üreteceği ürüne vereceğimiz destekleri üretim yapılan yıl açıklayacağız ve aynı yıl içinde ödeyeceğiz. Tarımsal kredilerin geri ödeme zamanını ve taksitlerini hasat dönemine göre belirleyeceğiz.

* Çiftçilerimizin kredi borçlarını en az 2 yıl ödemesiz olmak üzere faizsiz erteleyeceğiz. İktidarımızın ilk 5 yılında, sulama yatırımlarını tüm Türkiye'de tamamlayacağız.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver