Zanka

Muhalefet erken seçime yönelik çağrılarını sürdürürken, iktidar cephesi ise 2023 yılını işaret ediyor. Seçimlerle ilgili en merak edilen konu tarihten önce Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı. Bu soru henüz yanıt bulmuş değil ancak Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan aldığı önemli duyumları canlı yayında anlattı. Millet İttifakı’nı oluşturan partiler ve DEVA ile Gelecek partilerinin yaptığı ortak toplantılarda gelinen noktayı aktaran Okuyan, “Cumhurbaşkanlığı seçimine tek adayla gidilecek bu artık kesin hale geldi. Bir diğer önemli şey de adayı ortak seçecekler. Yani Millet İttifakı’nın adayını sadece CHP, İYİ Parti ya da ikisi değil 6 partinin genel başkanlarının tensipleriyle bir aday üzerinde buluşacaklar” dedi…

Zanka TV’de yayınlanan “Söz Meclisten İçeri” programında bu hafta; Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ile 24. Dönem MHP Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananlardan erken seçime uzanan gündemdeki konuları değerlendirdi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerini “terörist” diye hedef göstermesini ve Rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin makam aracının üzerine de çıkılan protesto sonucu tutuklanan iki arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle basın açıklaması yapmak istedi. Toplanan öğrencilere polis sert bir şekilde müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gazetecilerin de görüntü alması kalkanlarla engellendi. Boğaziçi’nde yaşanan son olayları değerlendiren Özcan Yeniçeri, 12 Eylül öncesindeki öğrenci olaylarında bulunmuş biri olarak durumdan ciddi endişe duyduğunu belirtti ve şöyle konuştu:

“Demokratik hak ve özgürlükler anayasamızda mevcut. Yine anayasada yer alan çerçevede bu hak ve özgürlüklerin kullanılması lazım. 12 Eylül öncesindeki çok yoğun öğrenci olaylarının içerisinde olan birisi olarak ben bu gelişmelerden ciddi endişe duyduğumu özellikle ifade etmek istiyorum. Gerçekten bu olaylar çok masumane de başlayabilir, sonra bunların içerisine çeşitli ajan ve provokatörler dahil olmak suretiyle hiç istenmeyen bir duruma iş evrilebilir. Burada çok dikkatli olunması lazım. Bir rektörün aracının önü kesilmesi, üzerine çıkılması bunlar olacak şeyler değil. Diğer taraftan da hükümet gerçekten büyük bir endişe içerisinde. Son zamandaki kamuoyu yoklamalarında giderek iktidarı kaybetme tehlikesi belirince, daha da tavrını sertleştirdiğini görüyoruz. Hatta önümüzdeki süreçte bu tavrının biraz daha sertleşebileceğini söylemek bugünden mümkün. Herkesin aklı selim hareket etmesi lazım. Polis de bizim, öğrenciler de bizim çocuklarımız.”

“KENDİ GÖRÜŞÜNE UYMAYAN HERKES TERÖRİST”

Yaşar Okuyan ise Erdoğan’ın kendi görüşüne uymayan herkesi ‘terörist’ ilan etmesine de tepki göstererek, şu ifadeleri kullandı:

“Rektörün arabasının üzerine çıkması veya arabanın önünün kesilmesinin savunulacak bir tarafı yok doğru ama bir basın açıklamasına bile izin verilmemesi, oraya 100 tane öğrenci var 500 tane polisi getiriyorsunuz. Sürekli bir rahatsız edici anons; ‘Yasaktır’, ‘Yasaklanmıştır’. Bunlar da demokrasinin ruhuyla bağdaşmıyor. Bu sertleşme bizzat AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı “Onların hepsi terörist” dedikten sonra, bu doğru bir şey değil.

Kendi görüşüne karşı çıkan, orada demokratik hakkını kullanan herkes ‘terörist’. Şimdi ona Bahçeli de katıldı, kebapçıları terörist yaptı. Böyle memleket olmaz. Marketler ‘terörist’… ‘Terörist’, ‘terörist’ yeter ya bıktık. Herkese ‘terörist’ diye diye memleketteki esas terör hareketlerini göz ardı ediyorsunuz. Ankara’nın göbeğinde Interpol’ün aradığı bir IŞİD militanı aylardır gezip tozuyordu, şimdi operasyonla ele geçti. Bu bir tane örnek, sen onlarla uğraş kardeşim.”

“CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE TEK ADAYLA GİDİLECEK”

Millet İttifakı ile DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin yaptığı ortak toplantılardan daha bahseden Okuyan, 6 partinin tek bir aday çıkaracağını söyledi. Adayın ortak kararla seçileceğini belirten Yaşar Okuyan şu bilgileri aktardı:

“Bir çalışma grubu oluşturdular, bazı değerlendirmeler yapıyorlar. Bir metin üzerinde de çalışmaları devam ediyor. Orada ortaya çıkan, bana gelen bilgiyi paylaşıyorum şunlar kararlaştırılmış durumda; Cumhurbaşkanlığı seçimine tek adayla gidilecek bu artık kesin hale geldi. İkincisi, üç metin üzerinde bir çalışma yapılıyor. Neden bir araya geliniyor, neden sistem bozuk, neden değiştirilmesi lazım parlamenter sisteme geçilmesi lazım diye bir metin kamuoyuyla paylaşılacak. Seçimlere doğru da bir stratejik takvim hazırlanıyor. Bir diğer önemli şey de adayı ortak seçecekler. Yani Millet İttifakı’nın adayını sadece CHP, İYİ Parti ya da ikisi değil 6 partinin genel başkanlarının tensipleriyle bir aday üzerinde buluşacaklar.”

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYA TIKLAYINIZ



Bu içeriğe emoji ile tepki ver