Zanka

İran’ın Azerbaycan -Ermenistan sınırında başlattığı “Hayber Fatihleri” isimleri askeri tatbikat, Bakü-Tahran arasında gerilimi tırmandırdı. Peki İran, hangi konulardan dolayı endişeli? Emekli Kurmay Ünal Atabay, Zengezur Koridoru’nu işaret ederek anlattı…

İran ve Azerbaycan arasında tatbikat krizi yaşanıyor. İran’a ait çok sayıda tank ve zırhlı araç, “Hayber Fatihleri” adlı tatbikat için sınır bölgesine gönderildi. Ayrıca İran’a ait 6 silahlı insansız hava aracının da sınıra yakın bölgede görüldü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, tatbikattan duyduğu rahatsızlığı “Neden şimdi ve neden bizim sınırımızda?” sözleriyle dile getirdi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise “Siyonist rejimin sınırlarımızın yanındaki varlığına ve bu rejimin ulusal güvenliğimize karşı faaliyet yürütmesine tahammül etmeyeceğiz. Bununla ilgili gereken her türlü adımı atacağız” diye karşılık verdi.

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programına konuk olan Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, yaşanan gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bölgede denklemlerin değiştiğini belirten Atabay, şu ifadeleri kullandı:

Jeopolotik denklemlerin değişmesi, İran’ı kaygılandırıyor. Özellikle Zengezur Koridoru, Ermenistan – İran ayrımını yaratacağını düşünüyor. Ermenistan’ı kullanmak istiyor İran. Çünkü Ermenistan’ın bir Batı’ya diaspora gücü var. Bu diaspora üzerinden İran, Ermenistan’ı çıkış yolu olarak görülüyor. Zengezur Koridoru İran ile Ermenistan arasına coğrafi olarak girdiği zaman bu bağı koparıyor, endişesi bu.

Aynı zamanda İran – Rusya işbirliğinin de zaman zaman Kafkasya’da geliştiğini ve gelişeceğini biliyoruz. Zengezur Koridoru kapandığı takdirde, Rusya’yla demiryolu vs. bağını da Türkiye’nin kontrolünde olacak şekilde veya Azerbaycan’ın kontrolüne girecek bir pozisyon gelişeceği için bundan da endişeleniyor.

Rusya’nın da bu yönlü kaygıları var. Aynı zamanda Rusya’nın şöyle bir kaygısı var; İran mezhebi pozisyonunu Azerbaycan üzerinde etkili hale getirme gibi bir etki üretirse, Rusya’nın istediği bir Azerbaycan olmaz. Azerbaycan kartının elinden çıkmasına Rusya endişelenir. Bölgede böyle bir denklem var.

Karabağ Savaşı, Kafkasya’da bazı denklemleri yerinden oynatmıştır. Özellikle son dönemde Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan’ın birlikte hareket etmesinden de İran rahatsızdır. Bu nedenle Azerbaycan’ı sıkıştırmak istemektedir. Bu sıkıştırma meselesini mezhebi vizyon üzerinden yürütmeye çalışıyor, buna karşılık Azerbaycan da etnik cepheden İran’ı sıkıştırıyor. Aliyev’in “Niçin bu tatbikat?” demesinin bir diğer sebebi de tamamen Nahçivan üzerinden Azerbaycan’a geçecek olan Zengezur Koridoru’dur.”

ÜNAL ATABAY’IN AÇIKLAMALARININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYA TIKLAYINIZ

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver