Zanka

Hakkari’de yaşayan 117 yaşındaki Muteber Engindeniz, 4 ay önce korona virüse yakalandı. İki doz aşısını olan Muteber Nine, hastaneye gitmeden evinde 14 gün karantinada kalarak korona virüsü yenmeyi başardı. Engindeniz, uzun yaşamını sağlıklı beslenmesine borçlu olduğunu söyledi…

Yüksekova'da Esendere beldesinin Akçadam köyünde, 1994 yılında 30 aile hayatını sürdürürken, göçle bu sayı 2'ye düştü. Şu an Engindeniz ve İsmailoğlu ailelerinden sadece 30 nüfusun bulunduğu köyde yaşayan 117 yaşındaki Muteber Engindeniz, kimlikteki yaşıyla Türkiye'de korona virüsü yenen en yaşlı kişiler arasında bulunuyor.

4 ay önce korona virüse yakalanan ve hastaneye gitmeden evinde 14 gün karantinada kalarak korona virüsü yenen Engindeniz, uzun yaşamını sağlıklı beslenmesine borçlu olduğunu söylüyor.

ÇİFT DOZ AŞISINI YAPTIRMIŞ

Küçük oğlu Sait Engindeniz'in evinde gelini ve torunlarıyla yaşayan Muteber Engindeniz, iki doz aşısını da yaptırdığını belirterek, herkesi aşı olmaya davet etti.

Engindeniz "19 yıl önce eşimi kaybettim. Çocuklarım ve torunlarımla hayatta tutundum. Çocukluğumdan beri her gün süt, yoğurt, peynir ve bahçemde yetiştirdiğim sebzelerimi yerim. Giyecek dışında şehirde hiç alışveriş yapmadım. Her zaman hareketli bir insan oldum. Bu yaşıma kadar ciddi bir hastalık da geçirmedim. Allah bana daha ne kadar ömür verecek, bilmiyorum ama bana yaşattığı güzel bir hayat için Allah'ıma her zaman şükrediyorum" dedi.

“HER ŞEYİMİZ DOĞAL”

1994 yılında 30 ailenin yaşadığı köyde şu an sadece 2 ailenin kaldığını anlatan Engindeniz, "Köyümüz çok güzel. Burada çiftçilikle uğraşıyoruz. Burada her şeyimiz doğal, yiyeceklerimizi kendimiz burada karşılıyoruz. Eskiden sürekli dağda koyun sağmaya ve pancar toplamaya çıkardım. Son 2 yıldır artık yavaş yavaş işlerimi gelinlerime bıraktım. Şimdi de gelinlerimle birlikte zaman zaman koyunların içine gidiyorum. Evde ufak tefek işler de yapıyorum ama zamanımı torunlarımla geçiriyorum. Eşim de uzun süre yaşadı. Çok şükür, şu an sağlığım yerinde. Allah herkese sağlıklı ömürler versin" diye konuştu.

“YEMEKLER KONUSUNDA GELİNLERİNE YARDIMCI OLUYOR”

Annesinin çok sağlıklı olduğunu belirten Sait Engindeniz ise "Köyümüz, yayla havasında. Havası, güzel, suyu temiz; her şeyi doğal. Annem 1 senedir artık ağır işleri yapmıyor. Sadece yemekler konusunda gelinlerine yardımcı oluyor. Neyin, nasıl yapılacağına özellikle kış için yoğurt, peynirin nasıl muhafaza edeceğine yardımcı oluyor. Çalışmasına izin vermiyoruz artık. Zamanını torunlarıyla geçirsin, istiyoruz. Sağlığı çok iyi. Arada bir ceviz toplamaya çıkıyor. Şu an çevremizde de 117 yaşında yaşayan birini duymadık" dedi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver