Zanka

Son dakika…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beraberindeki heyet ile birlikte Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Merkez Bankası’ndaki görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu, şu açıklamalarda bulundu:

* Burası bağımsız bir kurum. Kurumun bağımsızlığı sadece bizim için değil, dünya için de önemli. Sıcak siyasetin müdahalesini asla istemedik ve istemiyoruz da. Bu düşüncemizi sayın başkana da ifade ettik.

* Merkez Bankası yetkililerinin kararnamelerle alınıp, başka bir kuruma verilmesinin de doğru olmadığını, özellikle fiyat istikrar komitesine vurgu yaparak ifade ettik.

* Merkez Bankası'nın iyi bir kültürü var. Bu kültürün yok olmamasını istedik. İyi bir kadrosu var, kadronun korunmasını istedik. Her türlü yardımı yapabileceğimizi ilettik.

* Zam yağmuru arka arkaya geliyor. Dövizin kontrol edilememesi, TL’nin sürekli değer kaybetmesi bir sorun olarak önümüzde duruyor. Hassasiyetlerimizi ifade ettik.

* Son 45 günde Türk lirası yüzde 10 değer kaybetti. Bu rakam ciddi bir rakam. Fiyat istikrarının olmadığını gösteriyor. Sokaktaki insan bunun yansımalarından ciddi ölçüde etkilenecek, mutfağı ciddi bir şekilde etkileyecek.

* Vatandaşın ağzındaki lokmayı almaya çalışıyordu mevcut hükümet, şimdi mutfağındaki tencereyi de almaya çalışıyor.

* Bu ülkede her vatandaşın hakkını, hukukunu savunmak, iktidarın olduğu kadar muhalefetin de görevidir.

* Merkez Bankası’nın bağımsızlığına müdahale eden kişinin Erdoğan olduğunu ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz, Mısır’daki sağır sultan da biliyor. Faiz oranları düşsün veya faiz oranları şu seviyeye insin diye ilk bilgiyi veren veya bu konuda talimat verdiğini söyleyen kişinin Erdoğan olduğunu biliyoruz.

* Buradan Erdoğan’a açık ve net çağrı yapıyorum, lütfen Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğine saygı göster, faiz iner mi çıkar mı bu konuda kararı liyakatli kişiler versinler. Eğer onlar bu kararı verebilirlerse, dünyada pek çok finans kuruluşu da doğal olarak Merkez Bankası’na saygı gösterecektir.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
31411