Zanka

Türk Tabipler Birliği, Bursa’da bulunan DOSAB Kömürlü Termik Santrali için hazırladığı rapor nedeniyle Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’ı 15 gün meslekten men etti…

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Bursa’da bulunan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB) Kömürlü Termik Santrali kurulması için hazırladığı rapor nedeniyle ceza aldı.

İlhan’ın hazırladığı raporu; bilimsel literatür bilgileri ile desteklenmediği, halk sağlığı ve çevresel etmenleri gözetmediği, termik santrali kurması planlanan firmayı destekleyen ifadeler içerdiği, özellikle enerji politikaları açısından gerçek olmayan ifadeler bulundurduğu, bilimsel ve etik kuralları ihlal ettiği şeklinde değerlendiren Türk Tabipler Birliği (TTB), İlhan’ı 15 gün süreyle meslekten men etti.

ÜNİVERSİTENİN ADINI KULLANARAK HAZIRLAMIŞ

Ayrıca Prof. Dr. Mustafa N. İlhan’ın hazırladığı raporda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın logosu bulunmakta ve raporun adı “Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, DOSAB Enerji ve Buhar Üretim Tesisinin Halk Sağlığı Yönünden Değerlendirilmesine Dair Rapor” olarak belirtilmektedir. Ancak bu raporun Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalınca hazırlanmadığı, kişisel bir rapor özelliği taşıdığı Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından açıklandığı öğrenildi.

"RAPORDA BİLİMSEL VERİ YOK"

Türk Tabipler Birliği yaptığı çalışma doğrultusunda, Prof. Dr. Mustafa N. İlhan’ın bölgeyi ziyaret etmediğini, hazırladığı görüş bildiren raporda hiçbir bilimsel veri ve bilimsel referans kullanılmadığını bildirdi.

İlhan’ın ÇED raporunda çevre ve halk sağlığı yönünde risk içermediği görüşüne ilişkin TTB, “İlgili öğretim üyesinin bu tutumuyla, Yükseköğretim Kurulu’nun 22 Ekim 2014 tarih ve 79009489339 sayılı ‘Yükseköğretim Kurumları Etik Davranış İlkeleri’ne aykırı bir rapor hazırladığı görüldü” dedi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver