Zanka

İnternette sahte diploma satışı gündemde. Boğaziçi Üniversitesi hariç diğer üniversitelerin diplomalarının sahtesi yapılıyor. En dikkat çekeni ise ODTÜ diploması. “Sakın korkmayın. Noter tasdikli. Asla anlaşılmaz” diye güvence verenler, 450 lira karşılığında sahte diplomayı hazırlıyor. Bunun yanı sıra gerçek diplomalarını kiralayanlar da var…

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre; Yükseköğretim Kurumu (YÖK) diploma sahteciliğini önlemek için 5 yıl önce Diploma Takip Sistemi kurup, milyonlarca diplomayı tek tek kontrol etse de sahte diploma satışı sürüyor.

Türkiye'deki en iyi üniversitelerin diplomalarının sahtesi internette 500 TL'ye satılıyor.

Uçar, sahte diploma satan internet sitelerinden birine sadece “iyi günler” yazdığını ve 34 dakika sonra “Merhaba, formu doldurun. Size geri dönüş yapılacak. Önce taslak hazırlıyoruz. Onaylarsanız, ödeme yapıyorsunuz. Baskıya veriyoruz ve kargo ediliyor. Fiyat 500 TL. Noter tasdikli ve 2 günde teslimat. Kapıda ödeme yok. Lütfen ısrarcı olmayın. Saygılar…” diye geri dönüş yapıldığını yazdı.

“GERÇEĞİNİN BİREBİR AYNISI, KİMSE ANLAMAZ”

ODTÜ ve Boğaziçi diploması da yapıyor musunuz?', ‘Hangi fakülteler var?', ‘Sahte olduğu anlaşılır mı?', ‘İşsizim, indirim yapar mısınız?', ‘Kimse duymaz değil mi?” diye sorduğunda ise “ODTÜ ve bütün üniversiteler, fakülteler var. Gerçeğinin birebir aynısı. Kimse anlamaz. 2007'den öncesi ise zaten sorgulama yapılmıyor. Size en son 450 TL. 2 güne de elinizde olur. Tabii ki kimse duymaz. İnternet bankacılığından cebe havale olacak” cevabını aldı.

“KISA SÜREDE HAZIRLIYORUZ”

“Güvenilir hizmet” başlığı altında kendilerini tanıtan sahte diploma şirketleri, “Kısa sürede titizlikle, gizlilikle ve güvenle diplomalarınızı hazırlıyoruz. Tüm diplomalarımız noter tasdikli, diploma kağıdına basılmaktadır” diyor.

ORİJİNAL DİPLOMASINI KİRALIĞA ÇIKARDI

Sahte diplomalar dışında ayrıca internette orijinal diplomalarını kiralayan ve satanlar da var. Jeoloji mühendisinden, öğretmenliğe, hemşirelikten, eczacılığa kadar birçok orijinal diplomanın yanı sıra usta öğretici direksiyon sertifikası, gemi adamı, kuaförlük gibi ustalık belgeleri de 5 bin TL'ye kadar satılıp, kiralanıyor.

Kocaeli Üniversitesi'nden 12 yıl önce Jeoloji Mühendisi olarak mezun olan M.H.D. de diplomasını kiraladığını anlattı:

“Diplomamı alnımın teriyle hak ederek aldım. Geceler boyu uykusuz kalıp, bin bir güçlükle okudum. Jeoloji mühendisi oldum. Ama iş bulamadım. 1-2 yer asgari ücret önerdi. Mühendislerin çoğu işsiz ve diplomalarını kiraya veriyor. Mesleğim dışında ben de birçok işte çalıştım, çalışıyorum. Diplomayı bin veya bin 500 TL'den kiralığa çıkardım. Arada bir isteyen büyük şirketler çıkıyor.”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1