Zanka

Merkez Bankası bir kez daha faiz indirimine gitti ve bunun sonucunda dolar 11 lirayı aştı. TL'deki değer kaybı sürerken, karar büyük tepki çekti. Merkez'in faiz kararını değerlendiren Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Rubil Gökdemir, çarpıcı bir yorumda bulundu ve "Olup bitenlerin adı ilan edilmemiş bir IMF programıdır. İlan edilmemiş bir IMF programının uygulanmaya başlandığını görüyorum" dedi. Peki bu ne anlama geliyor? Gökdemir, Zanka TV'de anlattı...

Merkez Bankası, Para Politikları Kurulu toplantısının ardından piyasaların faiz kararını açıkladı.

Ekonomistlerin genel görüşü politika faizinde yine bir indirime gidileceği yönündeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün yaptığı “Faiz sebeptir enflasyon neticedir. Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam” açıklaması da faiz indirimi beklentilerini artırmıştı. Bazı anketlerde ise faizin sabit tutulacağına dair görüşler yer almıştı.

Çoğunluğun beklediği oldu, yeniden faiz indirimine gidildi ve yüzde 16 olan faiz, 100 baz puan indirilerek yüzde 15’e çekildi.

Karardan önce düşüşe geçen döviz kurları, faiz kararına ilk tepki olarak sert bir yükselişe geçti. Karar öncesi 10.57’den işlem gören dolar/TL, karar sonrası 11 lirayı aştı. Euro ise 13 liraya doğru ilerliyor.

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programına konuk olan Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Rubil Gökdemir, Merkez’in faiz kararını değerlendirdi.

“Olup bitenlerin hiçbir rasyonalitesi yok” diyen Rubil Gökdemir, şöyle devam etti:

“Ortada Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele diye bir amacı yoktur, fiyat istikrarı diye bir amacı yoktur, TL’nin değerini korumak gibi bir amacı yoktur.

Zaten faiz kararının gerekçesine dair yayınladıkları metinde de enflasyonun artmaya devam edeceğini, hatta 2022 yılının ilk yarısı boyunca bu eğilimlerin devam edeceğini belirtmelerine rağmen yani enflasyonun düşmeyeceğini bilmelerine rağmen faiz indirimine inatla ve ısrarla gidiyorlarsa, ortada Para Politikası Kurulu yoktur. Ortada Merkez Bankası Başkanı yoktur ve bunların bilimsel verilerle hareket etmediği başka bir gündemlerinin olduğunu metni okuyanlar göreceklerdir.”

“OLUP BİTENLERİN ADI İLAN EDİLMEMİŞ BİR IMF PROGRAMIDIR”

Çarpıcı bir değerlendirmede de bulunan Gökdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Olup bitenlerin adı ilan edilmemiş bir IMF programıdır. İlan edilmemiş bir IMF programının uygulanmaya başlandığını görüyorum. Ne demek bu? İlan edilmiş bir IMF programı olsaydı, IMF gelecekti bize diyecekti ki ‘Paranızın değerini düşürün, ücretleri düşürün, devletin gelirlerini kısın’ gibi IMF’in önereceği program buydu. ‘Buna karşılık biz size döviz rezervlerinizi güçlendirecek şekilde, dilim dilim kredi vereceğiz’ diyorlardı. İlan edilmiş IMF programı böyle olur.

Sadece Türkiye Cumhuriyeti akran ekonomiler arasında 300 baz puan faiz indirimine gidiyor. Diğerleri ise faiz artışına gidiyor. Niye? Küresel sebeplerle enflasyonun artışı gibi dıştan kaynaklanan arz sıkıntılarından, iletim sıkıntısından, iklim değişikliğinden kaynaklanan fiyat artışları var. Dünyanın en akıllısı bizmişiz gibi veya dünyada ekonomiye literatürde yeni bir kavram icat ediyormuşuz gibi, aklı başındaki bütün ülkeler dünyanın enflasyonunun artmaya başladığı bir dönemde Merkez Bankaları faiz artışına giderken biz tam tersine son 6 ayda 300 baz puanlık indirime gittik. Bugünküyle 400 baz puan oldu, Aralık’la birlikte 400 baz puan olacak. Diğerleri ise Rusya, Macaristan, Polonya yani eşdeğer ülkeler artırmaya devam ediyorlar. Peki biz dünyanın tersine bunu niye yapıyoruz? Bizim başlıca sıkıntımız döviz rezervlerimizin akran ülkelere göre çok düşük olmasıdır.

Dolayısıyla ilan edilmemiş bir IMF programıyla, döviz rezervlerini güçlendirmek için bütün milleti yoksullaştırıyoruz. Bütün milleti enflasyon karşısında ezdiriyoruz. Tek derdimiz Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk ekonomisini, dünya piyasaları karşısında kelepir bir piyasa haline getirerek yüksek döviz kuruyla, değersiz TL ile Türkiye’nin emek dahil her türlü varlıklarının satılması ve döviz rezervlerimizi güçlendirmek gibi bir derdimiz var.”

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYA TIKLAYINIZ

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver