Zanka

Koalisyonda anlaşma sağlandı…

Almanya genel seçimlerinden 8 hafta sonra Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), hükümet kurma planını resmen sundu.

16 yıllık Başbakan Angela Merkel dönemini noktalayan 'trafik lambası' koalisyonunda, Olaf Scholz Almanya’nın yeni başbakanı olacak. Yardımcılığını ise Yeşiller Eşbaşkanı Robert Habeck yürütecek. Yeşiller'in başbakan adayı Annalena Baerbock da dışişleri bakanı olacak.

Scholz, Almanya'nın dış politikasında radikal değişiklikler yapması beklenmeyen, istikrarlı ve deneyimli bir politikacı olarak görülüyor.

NELER YAPILACAK?

Seçimlerde Asgari ücreti yükseltme, iklim değişikliğiyle mücadele ve Avrupa Birliği'ni güçlendirme konusunda kampanya yürütülmüştü.

Almanya'nın 1950'lerden beri ilk üç partili koalisyon hükümeti, "Daha fazla ilerlemeye cesaret et - Özgürlük, Adalet ve Sürdürülebilirlik için İttifak" başlıklı 177 sayfalık plana göre yola koyulacak.

Koalisyon anlaşmasının ana hatları şöyle:

* Asgari ücret saatte 12 euroya yükseltilecek.

* Oy kullanma yaşı 16'ya düşürülecek.

* (Astronomik kiralara karşı) Daha fazla konut inşa edilecek. Yılda 400 bin daire hedefinin çeyreğini devlet finanse edecek.

* Yeşil teknoloji ve dijitalleşmeye yatırım artacak.

* Göçmenlerin beş yıl ikametten sonra vatandaşlık başvurusunda bulunmalarına izin verilecek.

* Çifte vatandaşlığa imkan sağlanacak.

* Covid-19 pandemisiyle mücadele için bir kriz ekibi oluşturulacak.

* Düzenlenmiş esrar satışı yasallaştırılacak.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1