Zanka

Dünya Omicron adı verilen B.1.1.529 varyantı ile bir kez daha diken üstünde. Avrupa ülkelerinden vaka haberleri gelmeye devam ederken, yeni varyantın semptomları da merak konusu oldu. Güney Afrikalı doktor Omicron varyantının belirtilerini ve çok ilginç bir çocuk vakayı anlattı…

Güney Afrika Tabipler Birliği  (SAMA) Başkanı Dr. Angelique Coetzee, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Pretoria'daki özel muayenehanesindeki Covid-19 hastalarında garip semptomlar görülmesinden sonra yeni varyant hakkında tüm dünyayı uyardı.

Ardından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülke Güney Afrika’ya seyahat yasağı getirirken, DSÖ Omicron veya B.1.1.529 olarak adlandırılan yeni varyantı endişe verici olarak tanımladı.

HANGİ BELİRTİLERİ GÖSTERİYOR?

The Telegraph'a konuşan Coetzee, yeni varyantın belirtilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Semptomları daha önce tedavi ettiklerimden çok farklı ve çok hafifti” diyen Coetzee,  yeni varyantın semptomlarını gösterenlerin çoğunlukla genç erkekler olduğu ve 20’yi aşkın hastasından yaklaşık yarısının aşısız olduğunu söyledi.

Dr. Coetzee, yeni vakaların tat ve koku kaybı yaşamadığını da belirterek, "Bir veya iki gün boyunca kas ağrısı ve yorgunluk hissediliyor. Şimdiye kadar enfekte olanların tat ve koku kaybı yaşamadıklarını tespit ettik. Bazılarının hafif öksürük, bazılarının hiçbir semptomu yoktu. Enfekte olanlardan bazıları şu anda evde tedavi ediliyor” diye konuştu.

Öte yandan “çok ilginç bir vaka” diye tanımladığı 6 yaşındaki bir kız çocuğu hakkında da bilgi veren Güney Afrika Tabipler Birliği Başkanı, “Ateşi vardı ve nabzı çok yüksekti. Onu kabul etmeli miyim diye merak ettim. Ama iki gün sonra takip ettiğimde çok daha iyiydi” dedi.

“ENDİŞELENMEMİZ GEREKEN YAŞLILAR VE AŞISIZLAR”

Ancak Coetzee, diyabet veya kalp hastalığı gibi önceden sağlık problemleri olan yaşlı veya aşılanmamış hastaların Omicron tarafından çok daha fazla etkilenebileceğinden endişe duyduğunu dile getirdi:

"Şu anda endişelenmemiz gereken şey, daha yaşlı, aşılanmamış insanlara yeni varyant bulaştığında çok ciddi vakalar göreceğimizdir”

AVRUPA’DA BİR ÜLKEDEN DAHA HABER GELDİ

Dünya genelinde daha bulaşıcı Omicron varyantına karşı endişe büyürken, Avrupa ülkelerinden de yeni varyantı taşıyan vaka haberleri de gelmeye devam ediyor.

Belçika, İngiltere ve Almanya'dan sonra İtalya’da da yeni varyant tespit edildi.

Birkaç gün önce Mozambik'ten Milano'ya gelen bir kişide Omicron'a rastlandı. Söz konusu kişinin çift doz aşılı olduğu ve durumunun iyi olduğu belirtildi. Pozitif vakanın ve ailesinden görüştüğü kişilerin gözlem maksatlı karantinaya alındığı ifade edildi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
32