Zanka

25 kuruşa satılan plastik poşetlere yüzde 100 zam talep eden zincir marketlere, PAGEV tepki gösterdi. Pagev Başkanı Yavuz Eroğlu, “Böylece 2019 yılından önce poşeti kendi parasıyla alıp müşterisine ücretsiz sunan zincir marketler, zam üzerinden poşetten para kazanmaya devam etmeyi hedefliyor” dedi…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılında uygulanacak poşet fiyatlarını görüşmek üzere konunun taraflarıyla toplantı düzenledi.

Poşet üreticileri, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, tüketici dernekleri ve Türkiye'deki en büyük zincir marketlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda zam konusu tartışmalara neden oldu.

ZİNCİR MARKETLER FİYATI İKİYE KATLAMAK İSTİYOR

Zincir marketler, 2019 yılında başlayan ücretli poşet uygulamasıyla birlikte 25 kuruştan satılan plastik poşet fiyatlarının 2022 yılında yüzde 100 zamlanarak 50 kuruşa satılmasını talep etti.

“ZAM ÜZERİNDEN POŞETTEN PARA KAZANMAYI HEDEFLİYORLAR”

2022 yılında uygulanacak poşet fiyatına ilişkin açıklama yapan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, zincir marketlerin zam talebine tepki gösterdi.

Çevresel kirliliğin azaltılması ve bilinçli tüketim modelinin sağlanması hedefiyle plastik poşetin ücretli hale getirildiğini hatırlatan Eroğlu, marketçiye kalan payın giderek azaldığını ve gözlerin 2022 için yeniden değerleme oranına çevrildiğini belirtti.

Eroğlu, "2022'de poşete zam yapılmaz ise 25 kuruş tamamen devletin kasasına gidecek ve marketlerin payı sıfırlanmış olacak. Bunun önüne geçmek isteyen zincir marketler, 25 kuruşluk fiyatın yüzde 100 zamlanarak poşetin tüketiciye 50 kuruşa satılmasını istiyor. Böylece 2019 yılından önce poşeti kendi parasıyla alıp müşterisine ücretsiz sunan zincir marketler, zam üzerinden poşetten para kazanmaya devam etmeyi hedefliyor" dedi.

“DAR GELİRLİ VATANDAŞ, ZİNCİR MARKETLERİ ZENGİN EDEMEZ”

Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Marketlerin 25 kuruşun az olduğu görüşüne katılmıyoruz. Bunu söyleyenler ancak bugün bir ekmeğin fiyatını ve asgari ücreti bilmeyenler olabilir. PAGEV olarak, zincir marketlerin zam talebini doğru bulmuyoruz.

Zincir marketler, poşet üzerinden para kazanmak yerine 2019 yılından önce olduğu gibi poşet parasını kendi bütçesinden karşılamalı. Aksi halde özellikle geçim dergi çeken dar gelirli vatandaşın sırtındaki yük ağırlaşmış olur. Dar gelirli vatandaş, zincir marketleri zengin edemez.”

BAKAN KURUM KARAR VERDİ: ZAM YOK

Sektör temsilcilerinin görüşlerinin de yer aldığı komisyon raporunu inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, poşet ücretlerinin 25 kuruş ile sabit tutulması kararını verdi.

2019 yılında başlatılan uygulama dahilinde plastik poşetler adet başına ve vergiler dahil olmak üzere 25 kuruştan satılıyordu. Söz konusu tutar 2020 ve 2021 yıllarında da değişiklik yapılmadan 25 kuruş olarak uygulanmaya devam edilmişti.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver