Zanka

Duygu Batu Bayrak

Instagram


Duygu Batu Bayrak

Birkaç gün önce Antalya da özel bir öğrenci yurdunda gerçekleşen acı cinayeti hepimiz ne yazık ki okuduk.

 

Katilin henüz 18 yaşındaki gencecik üniversite öğrencisi olan hayalleri için okuyan Mehmet Sami Tuğrul’un başını satırla kestikten sonra; göğsüne koyarak Deccalı Öldürdüm! Demesi kan dondurdu. Evet, katil tutuklandı. Ama Mehmet Sami Tuğrul öldürüldü.  Ve ne yazık ki bu acımasız sonun geri dönüşü yok.

Haberi okuduktan sonra, dedim ki; “ peki, bu öğrenciler okumak zorunda ise korkmadan nerede kalacaklar?”

Ayrıca çocuğu uzakta okuyan velilerin de haberden sonra kaygılanmaması elde değildi Özel yurtlarda ve bu tür yerlerde çalışan herkese psikolojik test yapılmalı mı sizce? Belki yapılsa şiddet eğilimi olan veya ruh sağlığında bizlerin fark etmediği ancak uzmanların fark ettiği hayati risk teşkil edenler kişiler bu kurumlara alınmasa bu olayları en aza indirebiliriz.  Hem de ne iş yapacak olurlarsa olsunlar bu kurallar geçerli olmalı. Bu durum sabıka kaydı kadar temel ve gerekçeli olması gerektiğini düşünüyorum.

Deneme süresi şart olsaydı ve bu sürede ilk önemli şey kişinin şiddet eğilimi izlenseydi belki bir adım daha öne geçer miydik?  Kişilerin sadece yapacakları işlere olan deneyimlerini dinlemekten önce referans olarak özel ve aile hayatındaki tutumlarını öğrensek belki de daha da güvenli bir ortam yaratabiliriz

Geçtiğimiz aylarda Ataşehir Barbaros Mahallesi Karanfil Sokak’ta bir kadın hiç tanımadığı bir adam tarafından yolda sadece yürürken kılıçla öldürüldü. Göktuğ B., yolda yürüyen Mimar Başak Cengiz'i (28) yolda takip etti, ardından çantasından çıkardığı samuray kılıcıyla saldırarak ağır yaraladı. . Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Bir kadın olarak, yolda aniden kılıçla bile sebepsiz öldürülebilme olasılığım benim aklımı benden alıyor.  Ben her şeyin başının psikolojiden ve eğitimden geldiğini düşünüyorum. Bütün ailelerin nasıl ki şuan da aile hekimleri var. Aynı şekilde aile psikologları olsa bu tarz vakaların gerçekleşmesi muhtemel kişiler zorunlu tedavi görse ve eğitimin önce ailede başladığı unutulmadan sevgiden başlayarak şiddetin olmadığı ortamda büyütülen çocuklar yetiştirilmeli.

Gündüz kuşağı programlarında, birçok çarpık ilişkiye şahit oluyoruz. Kimileri eleştiriyor, kimileri savunuyor. Sorun bu çarpık ilişkilerin var oluyor olması. Bunların ahlak dışı olmasından ötürü geleceğe psikolojisi bozuk bireyler doğuyor olması.

İlk önce aile öğretmeli çocuğuna “iyi” olmayı. Çünkü herkes iyi doğar. Katilleri yetiştirmeyelim. Katil büyütmeyelim. Nerede hata var?  Hep beraber düşünelim.

                                                                                             

  

   



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
11