Zanka

Salda Gölü’nün millet bahçesi projesiyle imara açılacak olması Türkiye’yi ayağa kaldırmıştı. Gölün bulunduğu Yeşilova’nın Belediye Başkanı Şenel, çok konuşulacak iddialarda bulundu…

Türkiye'nin Maldivler'i diye anılan Salda Gölü'ne ilişkin tartışmalar devam ediyor. Sözcü'den Özlem Gürses'e konuşan Burdur Yeşilova'nın Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, "Yeşilova özel koruma alanı içinde. Benim ilçemde çivi bile çakamıyoruz ama Salda'yı koruyamıyoruz. Hatta ÇED raporu olmadan göl yakınında bazı alanlara madencilik ruhsatı bile vermişler" dedi.

Göl çevresini imara açacak olan 'millet bahçesi' için yapılan ihalenin gizli kapaklı yürütüldüğünü, milletvekillerinin dahi içeriye alınmadığını anlatan Başkan Şenel, şu açıklamalarda bulundu:

"27 yıl önce Milli Emlak'tan dönemin belediyesine ücretsiz olarak tahsis edilmiş bu bölge (göl çevresi). Burada gördüğünüz bütün bu ağaçlar da belediye tarafından dikilmiş yıllar içinde. Gölün çevresi 43 bin kilometrekare. Kimi köy muhtarlığı, kimi özel idare tarafından işletilen birkaç plaj var kıyılarında; Doğanbaba, Beyaz Adalar gibi… Bizim bulunduğumuz halk plajı, 21 bin metrekarelik bir alan. Belediye o günden beri burayı çalıştırıyor. İçinde kamp alanları, küçük bir kafeterya, arka tarafta da duş ve tuvalet alanları var. Fakat kalıcı bir yapı yok, görüyorsunuz. Tahsis anlaşmasında bir süre yok. Sadece üzerine bir yapı yapmamak kaydı var. 31 Mart'ta biz seçildik, 1 ay sonra dediler ki ‘Biz millet bahçesi yapacağız, burayı terk edin…’ Mayıs ayında turizm sezonu başladı, ‘Biz nereyi terk edelim? Hem neden bizi buradan çıkartıyorsunuz’ dedik. Çıkmayacağımızı belirttik. 63 bin TL ceza kestiler. Biz de dedik ki ‘Belediye 27 yılda 10 bin ağaç dikti. 2.5 milyon masraf etmiş. Kesin 63 bin lirasını üstünü verin bana.’ Direneceğiz.

Proje için ihale yapıldı ama nasıl? Salda ihalesi planlar onaylanmadan yapıldı. Bizim milletvekilimizi bile içeri almadılar. Her şey gizli kapaklı, açık bir şey yok. "Ben yaptım, oldu" diyorlar! 7 firma katıldı, bunlardan ikisi Enam İnşaat ve İzbay İnşaat. Enam İnşaat, Ankara'da Melih Gökçek döneminde gündeme gelen ve sayısız ihale alan bir firma. İzbay İnşaat'ın ise merkezi Siirt'teymiş. Benim son duyduğum da şu; burası Suudlara söz verilmiş. İşin tuhafı, gölü korumak için burası Özel Çevre Koruma içine alındı, üç kişilik bir heyet kurdular, benim ilçemde çivi bile çakamıyoruz ama Salda'yı koruyamıyoruz. Hatta ÇED raporu olmadan göl yakınında bazı alanlara madencilik ruhsatı bile vermişler."

NE OLMUŞTU?

Salda Gölü'nün imara açılacağına yönelik iddialar özellikle sosyal medyada gündem yaratmıştı. Kamuoyunda yükselen tepkiler sonrasında bölgeye ziyarette bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bembeyaz kumları ve turkuaz rengiyle göz kamaştıran tabiat harikası Salda Gölü'nün imara açılması veya etrafının betonlaşacağı şeklindeki iddia asla doğru değildir" demişti.

EMİNE ERDOĞAN: SALDA GÖLÜ'NÜ LAYIKIYLA KORUYACAĞIZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un daveti üzerine çevre dostlarıyla Salda Gölü'nü ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da yaptığı açıklamada, "Kendine özgü yapısıyla Mars gezegeninin yüzey özelliklerini taşıyan, dünyanın sayılı bölgelerinden birisi olan Salda Gölü, ülkemizin özenle korunması gereken bir kıymeti" ifadelerini kullanmıştı.

Emine Erdoğan, Bakanlığın bölgeyi korumak üzere geliştirdiği projenin, araç girişinin yasaklanması, plastik ve kimyasal kullanımının kontrol altına alınması, sigara izmariti atılmaması, beton yapılaşmaya asla izin verilmemesi gibi bir dizi hassasiyet içerdiğini ifade ederek, "Vatandaşlarımızın da işbirliği ile inşallah Salda Gölü'nü layıkıyla koruyacağız." diye konuşmuştu.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver