Zanka

Yeni yılla birli alkol ve sigaraya gelen yüzde 47’lik ÖTV zammıyla, alkol fiyatlarına yüzde 43 zam geldi. Gelen zamlar şimdiden işletmecileri zor durumda bırakmaya başladı. Ankara’da alkollü mekan sahipleri yılbaşından itibaren birçok kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldı. Kimi “Bu rakamların içine doğalgaz, elektrik ekleyin geçmişe göre daha geriye düştük” derken, kimi “Geleceği öngöremiyoruz, bu zamların yansıması çok kötü olacak”, kimi de “Şu anda 10 kişi çalışıyoruz ama büyük ihtimalle sayımızı düşüreceğiz kendimiz çalışacağız. Birçok yerden de eleman azaltacağını duyuyorum” diyor…

2022 zamlarla birlikte geldi. Elektrik, doğalgaz derken alkol ve sigarada ÖTV artışı da yüzde 47 oldu. ÖTV’nin belirlenmesinin ardından içki fiyatları ve tütün ürünlerine peş peşe zamlar geldi, rakamlar katlandı.

Gelen zamların ardından işletmeciler de kara kara düşünmeye başladı. Hali hazırda zaten yüksek enflasyonun vurduğu işletmeciler, bir de alkol zamlarının ardından müşteri kaybıyla karşı karşıya kaldı.

Sputnik Türkiye’den Turan Salcı’nın haberine göre; Ankara’daki alkollü mekan işletmecileri ve tekel bayileri, müşteri kaybından dolayı personel eksilttiklerini ve kapanma riskiyle karşı karşıya olduklarını belirtiyor.

Ankara’nın en merkezi bölgesi olan Kızılay’daki işletme sahipleri Sputnik’e durumu şöyle anlattı:

“BİR SÜRÜ İŞLETME PERSONEL ÇIKARDI MAALESEF BEN DE AYNISINI YAPACAĞIM”

Kızılay’da alkollü içeceklerin de bulunduğu bir kafenin işletmecisi Ünal Erdaloğlu:

* 2023’ü görmeden birçok işletmenin kapanacağını düşünüyoruz.

* Yılbaşı itibarıyla bir sürü işletme personel çıkardı maalesef ben de aynısını yapacağım.

* Kızılay civarındaki işletmelerde 50 cl’lik bir birayı ortalama 25 liradan satıyorduk. Şimdi yüzde 47 zam geldi, biz geçmiş rakamı yakalayabilmek için 36-37 liradan satmamız lazım. Şimdi 32-33 bandını düşünüyoruz, bu fiyatlara müşteri gelecek mi o da ayrı bir durum.

* Bu rakamların içine doğalgaz, elektrik ekleyin geçmişe göre daha geriye düştük. Artık kimsenin kenara 3 kuruş atabilecek bir pozisyonu olmayacağı gibi günlük hayatını çevirir pozisyonu riske girmiş vaziyette. Bu net bir şekilde yaşam tarzına müdahaledir.

Artık müşterilerin yemek yemediğini ve sadece aperatifleri tercih ettiğini de ifade eden Erdaloğlu, “Menüleri değiştiriyoruz. Artık pub veya kafede ağır yemek satmayacağız. Et yemeklerini çekeceğiz daha fazla aperatiflere yöneleceğiz. Yağın fiyatı bile 4-5 kat yükseldi. Doların yükseldiği kadar yükselmiyor hiçbir şey kat be kat daha fazla yükseliyor” diye de ekledi.

“YILBAŞINDA KAZANDIĞIMIZ PARAYLA TEKRAR ÜRÜN ALAMADIK”

Kızılay’da bir başka pub işletmecisi Emre Öner:

* İşletmelerin geleceğinde kesinlikle tehlike var. Şu anda birçok işletmeci ile görüş alışverişinde bulunuyoruz, bu zamların ardından insanlar artık evine çekildi.

* Yılbaşında kazandığımız parayla tekrar ürün alamadık. Bir hafta bekledik o cebimizdeki para şu an yüzde 50 eridi.

* Geleceği öngöremiyoruz, bu zamların yansıması çok kötü olacak.

* Kızılay civarında en düşük bira fiyatı 32 ila 35 lira arasında oldu. Diğer içkilerde de aynı şekilde artış oldu. Önceden iki kişi rakı içmeye geldiğinde cebinden kişi başı 15 lira çıkarken şu anda bu rakam en az 250 lira oldu. Bu da 2-3 meze ve sıcak yemek olmadan fiyatı.

“SAYIMIZI DÜŞÜRECEĞİZ KENDİMİZ ÇALIŞACAĞIZ”

Kızılay’da bulunan bir meyhanenin işletmecisi Sinan Kül:

* Müşteri sayısında büyük bir düşüş bekliyoruz. İki kişi önceden 300-400 lirayla masadan kalkıyorken şimdi bu 700-800 lira seviyesine yükseldi.

* Doğalgaz faturamız 4-5 bin lira seviyesindeydi bu ay en az 7.5 bin lira bekliyoruz.

* Birçok küçük esnafın dayanamayıp kepengi indireceğini düşünüyorum. Yaşam tarzına bir müdahale vardı. Şu anda bunu daha da hissettirmeye başladılar.

* Şu anda 10 kişi çalışıyoruz ama büyük ihtimalle sayımızı düşüreceğiz kendimiz çalışacağız. Birçok yerden de eleman azaltacağını duyuyorum.

“BU RESMEN ÖZEL YAŞAMA MÜDAHALE ZAMMI OLDU”

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı ve aynı zamanda Ankara’da bir tekel bayi işletmecisi olan Özgür Aybaş da “İki gündür gelen fiyatlara bakıyor geri gidiyor” dedi.

Aybaş, şöyle devam etti:

“Bu resmen özel yaşama müdahale zammı oldu. Önümüzdeki günlerde kepenk kapatmayı düşünüyoruz ama halk bizim yanımızda durur mu bilmiyoruz. Siz kapatırsanız zincir marketlerden alırız diyenler oluyor.

Bu zamlar merdiven altı dediğimiz kaçak üretimi artıracak. Devletin daha çok vergi kaybı oluşacak. ÖTV’nin acilen kaldırılması gerekiyor. Türkiye’de üretilen rakı, Kuzey Kıbrıs’ta 49 lira yani. Almanya’dan Türkiye’ye kaçak rakı geldi. Böyle aciz bir durum olur mu? Biz zaten bittik işletmeler tamamen bitecek.”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1