Zanka

BOTAŞ'ın bazı tesislere uygulayacağı doğal gaz kısıntısı kararına tepki gösteren İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, “Ağır sanayi sektörlerimizde çok daha katlanılmaz olan bu maliyet bedeline şimdi de arz üzerinden bir bedel ödetilmesi kabul edilemez. Başta ihracatçı sektörlerimizi vuracak olan bu karar, fabrikalarımız üzerinde çok ciddi bir üretim ve planlama stresine yol açacaktır” dedi…

İran Milli Gaz Şirketi (NIGC), Gürbulak giriş noktasından Türkiye'ye doğal gaz iletimini bugün itibariyle 10 gün süreyle durdurduğunu bildirdi. Kararın gerekçesi olarak teknik bir arıza gösterildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), bu durum üzerine kullanıcı birliklerine ‘GİZLİ’ ibareli bir yazı gönderdi.

“Son günlerde mevsimsel koşullardan kaynaklı doğal gaz tüketiminin artması ve yurt dışı arz kaynaklarından sağlanan doğal gaz kesintisi nedeniyle, ülkemizde doğal gaz arz-talep dengesinin sağlanmasında karşılaşılan güçlükleri bertaraf edebilmek ve sistem dengesinin sağlanabilmesi için gerekli ilave tedbirlerin alınması ve uygulanması zarureti doğmuştur” denilen yazıda, fiili çekiş miktarının ikinci bir bildirime kadar ortalama günlük gaz çekiş miktarının yüzde 60’ına tekabül eden miktar ile sınırlandırıldığı bildirildi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, BOTAŞ’ın bazı tesislere uygulanacak doğal gaz kısıntısı kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“ARZ ÜZERİNDEN BİR BEDEL ÖDETİLMESİ KABUL EDİLEMEZ”

Son aylardaki maliyet artışlarının en ağır yükünü sanayiciler olarak üstlendiklerini vurgulayan Bahçıvan, şu ifadeleri kullandı:

“Enerji Bakanlığı'ndan yapılan son açıklama, kış aylarının da etkisiyle doğalgaz tedarikinde de ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandığını ortaya koyuyor. Bu sıkıntılara bir önlem olarak, sanayide kullanılan doğal gaz kullanımında yüzde 40 gibi çok ciddi bir kısıntıya gidilmesi planlanıyor.

Son aylarda başta doğal gaz olmak üzere enerjideki maliyet artışlarının büyük bir bölümü zaten sanayici tarafından fedakar bir şekilde karşılanmaktadır. Ağır sanayi sektörlerimizde çok daha katlanılmaz olan bu maliyet bedeline şimdi de arz üzerinden bir bedel ödetilmesi kabul edilemez.

Bir yandan ihracata dayalı bir büyüme için elimizden gelen gayreti gösterirken, başta ihracatçı sektörlerimizi vuracak olan bu karar, fabrikalarımız üzerinde çok ciddi bir üretim ve planlama stresine yol açacaktır.

Maliyetler üzerinden zaten aylardır belli bir fedakarlığa katlanan sanayicilerimizin şimdi de arz cephesinde bu sorunla karşı karşıya kalması hiç kuşkusuz verimliliği, üretim kalitesini, sevkiyatı ve daha birçok konuyu olumsuz etkileyecektir. Arz kanallarındaki sorunlardan kaynaklanan bu sıkıntıların, en kısa zamanda çözüme kavuşacağını umuyorum.”

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver