Zanka

İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Kemal Kılıçdaroğlu Muharrem İnce’nin Rifat Hisarcıklıoğlu iddiasına “Yorum yapma şansım da yok öyle bir konu da yok” diye yanıt verirken, Ali Babacan ise üçüncü ittifak iddialarını “Üçüncü ittifakla ilgili herhangi bir partiyle herhangi bir görüşmemiz yok. Öyle bir çalışmamız da yok” sözleriyle yalanladı…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret etti. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

İki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Babacan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“ALTILI KOMİSYON ÇARŞAMBA AKŞAMI BİR ARAYA GELECEK”

* Güçlendirilmiş parlamenter sistemle alakalı oldukça güzel ve detaylı bir çalışmanın altı siyasi partinin mutabakatıyla belli bir noktaya getirilmesi son derece önemli bir başarıdır. Bundan sonraki süreçte bunun uygulanmasıyla alakalı konuları yine beraberce çalışmaya başlamamız gerekecek.

* En önemli konu, ilk seçim ile parlamenter sisteme geçiş arasındaki geçiş sürecinin yol haritasıdır. Bu konuyla ilgili ortak bir çalışma başlatmanın önemli olacağını düşündük. Bu konuda da mutabakat lazım.

* Altılı komisyon çarşamba akşamı bir araya gelecek. İletişimin takvimini, yöntemini beraberce konuşup bir karara bağlayacaklar.

* Biz arkadaşlarımıza yetki devrini çoktan yapmış durumdayız. Komisyon neye karar verirse, DEVA Partisi olarak komisyonun kararına uyarız.

“ÜÇÜNCÜ İTTİFAKLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMAMIZ YOK”

* Siyasi partiler arasındaki iş birliklerinin farklı boyutları olabilir. Bazen ittifak, bazen seçim sonrası koalisyon şeklinde olabilir. DEVA Partisi adına söyleyeyim: Üçüncü ittifakla ilgili herhangi bir partiyle herhangi bir görüşmemiz yok. Öyle bir çalışmamız da yok.

DOĞAL GAZ DEPOLARI TEPKİSİ

* Kışa girerken doğal gaz depolarının tam kapasiteyle kullanılmamış olması affedilebilir bir hata değil. Şu andaki sistemin yürümediğini, ülkeyi yöneten sistemin ve zihniyetin bu ülkeyi artık yönetemediğinin bir örneği daha.

* Stratejik doğal gaz depoları bir ülke için çok önemlidir. Dışa bağımlılığın olası risklerine karşı ülkeyi korur. Onun için o kadar depolama kapasitesi oluşturuldu ve yatırım yapıldı.

* Eğer bu kışa doğal gaz depoları boş bir şekilde veya tam kapasiteyle kullanılmayan bir şekilde girdiysek bu çok ciddi bir yönetim zafiyetidir.

* Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz önemsiz de niye döviz kuru eylül ayında 8,30'du da bugün 13,5 civarında dolaşıyor? Yanlış zamanda yanlış iş yapmanın bedelini toplum çok ağır ödüyor.

* Bu bedeli şu anda inanılmaz yüksek elektrik ve doğal gaz faturaları olarak her hane halkı ödüyor. Döviz kuru dört ayda 8,30'dan 13,5'a çıkmasaydı ne elektrik ne de doğal gaz fiyatları bu kadar artardı. Bir tek kişinin inatla, ısrarla koskoca ülkeye dayatılmasının sonucunda 84 milyon bedel ödüyor.

* Ülkenin cumhurbaşkanı ‘Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uymuyorum' diyor. Hukuku hiçe sayan bir yönetim zihniyeti varsa, Merkez Bankası'nın kanununda ‘bağımsız' yazdığı halde ‘Bağımsız değil' diyen bir bakanın olmasında çok da şaşırılacak bir şey yok.

* Bugünkü hükûmette hukuk yok, keyfilik var. Kural yok, ‘Ben yaptım, oldu bitti' demek var. Açsınlar Merkez Bankası'nın kanununu okusunlar.

RTÜK CEZALARINA TEPKİ: YOLA GETİRME ÇABASI

* RTÜK yoluyla televizyon kanallarına verilen cezaların önemli bir kısmını, hükûmetin elindeki denetim sopasını kendi istediği çizgide yayın yapmayan kuruluşları, kendilerine göre yola getirme çabası olarak görüyorum.

* RTÜK bazen sadece kararlarla işlemiyor, bazen resmî karara dökemedikleri konularda direkt telefon ediliyor. Uyarıyorlar, tehdit ediyorlar. Bir ülkede sorunların çözülmesi önce ifade ve basın özgürlüğüyle başlar.

* Sorunları konuşmanın, eleştirileri ifade etmenin yasak olduğu, eleştirel yayın çizgisi izleyen kuruluşların sürekli ceza gördüğü bir ülke sadece demokrasinin ve ifade özgürlüğünün iyi işlemediği bir ülke olarak kalmaz; aynı zamanda hiçbir sorununu çözemeyen bir ülke olur.

Kılıçdaroğlu ise şöyle konuştu:

KILIÇDAROĞLU: TÜRKİYE YÖNETİLMİYOR, SAVRULUYOR

* Son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem dolayısıyla 6 siyasi partinin bir araya gelip Türkiye’nin ufkunu açması, yeni bir yol haritası açması son derece değerli.

* Bizim siyaset tarihimiz açısından da çok değerli. Bu çalışmayı kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşacağız.

* Geçiş süreciyle ilgili de sayın genel başkanın önerileri oldu. O konu da son derece değerli.

* Neyi nasıl yapacağımızı bugünden düşünmek bizim sorumluluğumuz. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemde nasıl bir başarı sağladıysak, yol haritasında da ciddi, tutarlı bir çalışma yapacağız.

* Ekonomiyi de diğer konuları da konuştuk. Ekonomideki tabloyu da konuştuk. Enerji, doğalgaz fiyatları. Bunların sanayiye getirdiği maliyet, bunların vatandaşa yansıması bunlar da elbet görüşüldü.

* 3 gün süreyle doğalgazın kesilmesi, üretimin aksaması Cumhuriyet tarihinde karşılaştığımız ilk olaydır. Bu kadar vahim bir tabloyu Türkiye hak etmiyor. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Sorunları çözme iradesi yok. Bizim açımızdan son derece kaygı verici bir tablo.

* İran hükümetinin açıklamasına inanmak zorundayız. Burada sorun yeni bir sorun değil aslında. Geçmişte de zaman zaman bu kesintiler oldu ama depolarımız doluydu. Sorun var olan depoların doldurulmaması.

* 2018 Ocak ayında var olan depolardaki gaz yüzde 73 oranında şimdi yüzde 32 seviyesinde. Niçin? O zaman liyakatli kadrolar az da olsa vardı.

İNCE’NİN İDDİASINA YANIT

Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin “Muhalefet partileri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Cumhurbaşkanlığı adaylığı teklifi götürdü” iddiasına ise “Sayın İnce’nin açıklamasını bilmiyorum. Hangi haber kaynağına dayandırdığını da bilmiyorum o nedenle yorum yapma şansım da yok öyle bir konu da yok” yanıtını verdi.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver