Zanka

Duygu Batu Bayrak

Instagram


Duygu Batu Bayrak

Bugün,  (20 şubat) Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kararı ile 2007’de onaylanan karar üzerine 2009’dan itibaren her yıl Sosyal Adalet Günü olarak kutlanmaktadır. Ayrıca bugün uluslararası bir gündür.

Günümüz de pek çoğumuzun savaştığı cinsiyet eşitliği, işsizlik, insan hakları, yoksulluk, sosyal koruma gibi alanların hepsi için sosyal adalete teşvik etmeyi kabul eden bir gündür. 

Şu zamanlarda en çok da savaştığımız konular aslında; farkındalık yaratmaya çalıştığımız kimilerimizin içinden sessiz çığlık attığı, kimimizin de kale gibi dimdik haykırdığı konular.  Ben burada bilimsel verilerle konuşamayacağım. Ama iş bulamayanın da, işi olan kadar saygı görmeyi hak ettiği bir gün bugün! Nice mesleğini yapamayan insanların hatırlanması gereken bir gün. Kadına şiddet derken, onlara ölmeden, yaralamadan değer verilmesi gerektiğini bize hatırlatan bir gün. Adalet kadının da, erkeğin de, fakirin de, zenginin de, güçlünün de, güçsüzün de eşit olduğu yerdir.

Peki, kimin buna inancı var?

“Hallac-ı Mansur dediği gibi Cehennem acı çektiğimiz yer değil, acı çektiğimizi kimsenin bilmediği yerdir. “ diyenler için var olmalıyız bugün ve her zaman. Duyulmayanların sesi olabilmek adına. Kapılar ardında ağlayan nice çocuk için elimizde oyuncaklı adalet götürelim bugün. Geleceğe umudu kalmamış, gençler için ışık götürelim bugün. Dipsiz bir karanlığı bile minicik bir mum aydınlatabilir. Bugün önce kendi ışığımızı yakalım.

            Bulunduğumuz yeri terk etmeden! Gitmeden! Sevgiyle ve özlemle savaşalım. Kadına kalkan elleri durduralım önce, anneler öldürülmesin. Bir haber de cesetlerini ünlendirmesin. Gülen gözleriyle kalsınlar.  Fakir utanmasın …

            Sahi olur mu bunlar? Yapar mıyız gerçekten? Başarır mıyız? Dünya adalet günü…

İsyan etmek yerine bugün çözüm arayalım.  Fakirliğe neden olan işsizliğe; mesela çözüm arayalım! Gelir dağılımındaki farkları düşünelim. Biz hepimiz düşünürsek ancak bir oluruz. Çünkü hepimiz birimiz, birimiz hepimiz!

            Renk, din, dil, ırk ayrımı yapmadan hepimiz eşitiz.  Yerli haklara da göçmenlere de aynı saygı da ve aynı hakla yaklaşarak uluslararası nice çözümlere adım atan bir gün. 

            Siyahı da beyazı da hepimizin insan olduğu gibi, hepimizin de kalbinin olduğunu ve acıdığını unutmamak gerekli. Bütünleşmek bunu gerektirir.

            Sosyal adalet günü kutlu olsun

            Adaletli bir gün dilerim…



Bu içeriğe emoji ile tepki ver