Zanka

Merkez Bankası bankların Türk Lirası için yatırdıkları zorunlu karşılık oranlarında 500 baz puan indirime gitti…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranını 4 Ekim’den geçerli olmak üzere %13’ten %8’e düşürdü.

TCMB’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre söz konusu değişiklik ile TL kredilerinin yıllık büyümesi referans değerler olan %10 ile %20 aralığı içinde olan bankalara %10, dışında olan bankalara ise %0 faiz/nema uygulanacak.

TCMB 19 Ağustos’ta yaptığı açıklamada zorunlu karşılık (ZK) oranlarını ve ZK’lara ödenen faizleri/nemaları TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendirilmişti.

“EYLÜL 2018’DEN BERİ YÜZDE 13 SEVİYESİNDEYDİ”

Son durumda TL cinsi tesis edilen ZK’lara uygulanan %13 faiz/nema oranı, kredi büyümesı referans değerler arasında gerçekleşen bankalar için %15, diğer bankalar için %5 olarak uygulanıyordu.

Konuya yakın bir bankacılık kaynağı, son dönemde TCMB’nin politika faiz oranını 750 baz puan indirdiğini hatırlatarak, “TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranı Eylül 2018’den beri %13 seviyesindeydi. Bu indirim TCMB’nin politika faiz oranının 5 puanlık kısmının zorunlu karşılık faiz oranlarına yansıtılması anlamına geliyor” dedi.

ZORUNLU KARŞILIK NEDİR?

Zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranına denir. Bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1