Zanka

Boris Johnson, anlaşmasız Brexit'i engellemek için İngiltere parlamentosunu tatil edeceğini söylemişti ve bu kararı Kraliçe de onaylamıştı… İngiltere Anayasa Mahkemesi, kararın hukuka aykırı olduğuna hükmetti…

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinde yeni bir dram yaşanıyor. Eski Başbakan Theresa May’in istifa etmesinin ardından göreve gelen Osmanlı torunu Boris Johnson, ülkeyi AB’den çıkaracağını açıklayan iddialı ifadeler kullanmış ve bu süreci Ekim ayının sonunda nihayete erdireceğini duyurmuştu.

Başbakan Boris Johnson 10 Eylül ile 14 Ekim arasında parlamentoyu askıya almak istemiş ve bu kararı Kraliçe Elizabeth de onaylamıştı.

Britanya Yüksek Mahkemesi bugün parlamentonun askıya alınmasıyla ilgili bir karar verdi. Kraliçe Elizabeth’e de sunulacak kararda ise şu an New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bulunan Johnson’ın hiç de istemediği bir sonuç çıktı.

Britanya Yüksek Mahkemesi Başkanı Brenda Hale, Johnson’ın mahkemeyi 5 hafta boyunca askıya almasının kabul edilemez ve kanunlara aykırı olduğunu açıkladı. Kararın oy birliğiyle alındığını ifade eden Hale, “5 haftalık askıya alma süreci çok uzun bir süre. Hükümet böyle bir süreyi kaldıramaz. Hiçbir mantıklı açıklaması olmadan parlamentonun anayasal fonksiyonlarını yapmasını engellediği için bu kararın yasalara aykırı olduğunu Kraliçe Elizabeth’e sunacağız” dedi.

Kararın ardından 14 Ekim'e kadar kapalı kalması planlanan parlamentonun hemen açılması bekleniyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver