Zanka

Ekonomik göstergeler Mayıs ayı için neyi işaret ediyor? Yıl içerisinde iki tane kur şoku beklediğini söyleyen Hamza Yardımcıoğlu’ndan dolar kuru için çarpıcı tahminler…

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın moderatörlüğünü yaptığı SorguluYorum programında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hamza Yardımcıoğlu, Mayıs ayına dikkat çekti.

Mayıs ayı hem dünya açısından hem Türkiye açısından çok tehlikeli, çok kritik bir ay olacak” diyen Yardımcıoğlu, sadece Mayıs değil Ekim ayı ve senenin sonlarına doğru daha ağır şartların olacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

* FED’in 95 milyar dolarlık bir daralmaya gitmesi ve yıl içerisinde de bunun yayılarak 1 trilyon gibi bir rakam öngörüyorlar.

* FED’in tarihsel grafiğine baktığımız zaman özellikle 2008 krizinden sonra, o devasa büyüme sürekli yukarı doğru büyümedeki gidişi görürken aralarda hafif bir düzleşme gördüğümüz, hafif bir aşağıya doğru yeltendiği anda eş zamanlı borsa endeksleri çakılmaya başlamış. Aynı etki bir daha olacak.  

“İKİ TANE KUR ŞOKU YAŞAYACAĞIZ”

* Bu aynı zamanda sadece borsa endeksleri değil, Türkiye gibi kırılgan ekonomilerde döviz kurlarında sert şokların geldiği dönemler hep buna denk gelmiş. İstisnasız.

* Aynı şey bir daha olacak ve biz bu sene bana göre iki tane kur şoku yaşayacağız.

* Birincisinde 1 dolar 18 lira olacak, tahmini. Sonra oradan 17, belki 16’lara salındıktan sonra ki onu da Merkez Bankası artık faiz artıracak onunla sağlanacak.

* Ondan sonra ikinci şok da senenin üçüncü çeyreğinde, dördüncü çeyreğinde geldiği zaman 22,5 liraya bir dolar/TL kurunu göreceğimizi tahmin ediyorum. Bunu bekliyorum.

* Artık geri döndürülemez şekilde bu sürecin içerisine girdik çünkü artık Merkez Bankası’nın elinde bir kura baskı yapacak enstrüman da kalmadı, hepsini eritti. Sadece kendi elindekini değil, halkın döviz mevduatlarının Merkez Bankası’nda tutulan karşılıklarını da…

Peki Hamza Yardımcıoğlu Merkez Bankası’ndan sonraki dönemde nasıl bir faiz artışı bekliyor? Faiz artışı dolar kurunu düşürür mü? Türkiye’nin ekonomisi nereye gidiyor? Hangi tehlikeler kapıda? Hepsi ve daha fazlası Zanka TV’de masaya yatırıldı…

PROGRAMI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1222