Zanka

Rusya, 24 nükleer savaş başlığı taşıyabilen Sarmat füzesi denemesi gerçekleştirdi. Bir sarmat füzesini engellemek için 500 uçaksavar füzesi gerektiği öne sürülürken, Rusya lideri Putin “Sarmat füzesi Rusya'yı tehdit etmeye çalışanlara düşünecek bir şeyler verecek” dedi. Peki sarmat füzesi nedir? Hangi özellikleri öne çıkıyor? İşte detaylar...

Rusya Savunma Bakanlığı, yeni kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini açıkladı.

Füze denemesinin ardından açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sarmat füzesinin dünyada eşi benzeri bulunmadığını belirtti ve “Sarmat füzesi Rusya'yı tehdit etmeye çalışanlara düşünecek bir şeyler verecek” diyerek Batı’ya gözdağı verdi.

SARMAT FÜZESİ NEDİR?

Putin’in daha önce “gökten yağan meteorlar gibi olacak” ifadelerini kullandığı Sarmat füzesi, Rusya tarafından 1988'den beri envanterinde bulundurduğu ve Batılı devletlerin "Şeytan" olarak nitelendirdiği kıtalararası balistik füze Voyevoda'nın yerine koymak üzere geliştirildi.

2010'dan beri üzerinde çalışılan, Voyevoda'dan daha fazla nükleer başlık taşıyabilen, daha yüksek menzile sahip füzenin, Kuzey ve Güney Kutuplarını geçerek hedefe ulaşabilme kabiliyeti bulunuyor. Askeri uzmanlar, Sarmat'ın 11 bin ila 18 bin kilometrelik bir menzile sahip olduğunu belirtiyor. Tek bir sarmat füzesinin 24 nükleer savaş başlığı taşıyabileceği belirtiliyor.

Sarmat'ın taşıdığı "avangard" adı verilen başlıklar da rota değiştirerek hava savunma sistemlerinden kurtulabiliyor. Sarmat füzesinin yaklaşık 200 tonluk ağırlığı ve kısa süreli aktif uçuş özellikleriyle mevcut füze savunma sistemleri tarafından engellenmesinin imkansız olduğu ileri sürülüyor. Ruslar tek bir sarmat füzesini engellemek için 500 uçaksavar füzesi gerektiğini öne sürüyor.

 

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
11