Zanka

Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya yönelik yaptırımlarını sürdüren Avrupa’da, AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen’in Avrupa Parlamentosu’na sunduğu komisyon taslağı ortalığı karıştırdı. Yaptırım paketine itiraz eden ülkelerin sayısı artıyor…

Bloomberg HT’den Cem Coşkun’un haberine göre; Avrupa Birliği Komisyonu’nun 2022 sonu itibarıyla Rus petrol ve petrol ürünlerine ithalat yasağını da kapsayan yeni yaptırım paketi tartışmalara yol açtı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen’in “Deniz yolu ve boru hattıyla taşınan, ham ve işlenmiş tüm Rus petrol ürünlerine tam bir ithalat yasağı olacak” diye tanımladığı yaptırımın, komisyon taslağı medyaya sızdı. Medyaya sızan o taslakta Rus ham petrol ve petrol ürünlerinin "bir üye devletin bayrağı altında kayıtlı veya bir AB vatandaşı ya da kuruluşuna ait herhangi bir gemiyle" taşınmasına da yasak getirileceği anlaşıldı.

Bu durum, petrol ambargosunun gündeme geldiği tarihten itibaren itirazlarını yüksek sesle dile getiren Macaristan ve Slovakya’ya yeni ülkelerin katılmasına neden oldu.

Çekya yasağı desteklemesine karşılık petrol boru hattı kapasitelerini artırmak için iki ila üç yıl gerektiğini belirterek AB’den zaman konusunda muafiyet isterken, Bulgaristan ise AB ambargosunun dışında kalmak istiyor.

Bulgaristan Maliye Bakanı Asen Vasilev, “Bulgaristan Rus petrolü olmadan devam edebilir. Ama bu yakıt maliyetini önemli ölçüde artıracaktır. Eğer Avrupa'da sağlam bir pozisyon oluşursa, biz de katılırız. Bu bir duruştur. Ancak muafiyetler tanınacaksa, biz de muafiyet hakkımızı kullanacağız” açıklamasında bulundu.

Rus Lukoil’in Balkanlar'daki en büyük petrol rafinerisi Bulgaristan’da bulunuyor. Bulgaristan farklı kaynaklardan petrol ve petrol ürünü tedarikini telafi etmeyi başarsa da rafinerinin faaliyetinin durması, Bulgar hükümetini Burgaz'da ciddi bir toplumsal hoşnutsuzlukla karşı karşıya bırakabilir.

Kaynaklar, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın da denizcilik sektörlerine ciddi bir darbe vuracağını düşündükleri için bu öneriye sert tepki verdiğini dile getiriyor.

Avrupa Komisyonu’nun taslağı şimdi üye ülkelerin onayını bekliyor. Tartışmalara rağmen onay sürecinin en geç cuma günü sonlanacağı tahmin ediliyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1