Zanka

Demagojinin içinde her şey var. Toplumun duygularını etkilemeye çalışmak, gerçek dışı sözlerle, davranışlarla kitleleri yanınıza çekmek.

Aslında demagoji yapanlara dikkat kesildiğinizde karşısındakinin linç kültürüne ister istemez hizmet ettiklerini fark edersiniz. Kalabalık olmanın haklı olmakla eşdeğer olduğunu düşünen zihin yapısıyla düşünürler

Günlük iletişim dilimizde birçok konuda farklı düşündüğümüz kimselerle sohbet ederiz. Sohbet bazen fikirlerin tartışılması şeklinde gerçekleşir. Tartışma esnasında taraflardan biri düşüncelerini belli bir zemine kanıtlara, görüşe, teze oturtmaya çalışırken diğer taraf izleyenlerin ya da dinleyenlerin duygularını etkilemek adına hamaset odaklı söylemi tercih edebilir. Gerçeklerden kopuk hayalcilik sosuyla bezenmiş etkileme davranışı vardır karşımızda. Etkileme eylemine rağmen söylediklerinin gerçekleşme ihtimalinin düşüklüğünün bizzat onlarda farkındadırlar ancak gidilen yoldan dönüş olmaz.

Neden yaparlar bunu? Çünkü ikna olmaktan korkarlar, iletişimi kaybeden kazanan olarak temellendirirler. Argümanları ya yoktur ya da argümanlarına güvenmiyorlardır. Kelimelerle vals yapmak hoşlarına gidiyor olabilir. Başlığa dönersek koskoca bir savunma sanatı ve savaş kalkanı geliştirmeye çalışılar.

Demagoji uygulayan kişilerde görülen temel davranışlardan biri konunun ana bağlamından saptırılmasıdır. Asıl sorun üzerine konuşmak yerine sürekli minder dışına çıkma gayreti vardır. Çözüm veya öneri derdi yerine görüşüne yakın bir zemini oturtmaya çalışma çabası içindedirler.

Özellikle televizyonlardaki tartışma programlarında sık sık izlediğimiz soruya soruyla cevap verme tekniği onlar için büyük fırsattır. Karşı tarafı zor durumda bırakmaya çalışılır. Evet kişiler arası iletişim esnasında sorulan her soruya ikna edici anlık cevaplar veremeyebiliriz. Gayet doğal olanı kitleye yetersizlik olarak sunarak  iletişimin rekabet havası hep canlı tutmaya çalışır demagoji severler. Tehlikeli olan konuyu kapsamından çıkararak verilen yanıtlar etkileşim halinde olduğumuz insanlar gözünde güvensiz görünmemize neden olur.

Aslında demagojiyi çok güzel bir şekilde tanımlayan spor terimi mevcut. Kaçak güreşme. Yukarıdaki satırlarda gönderme yaptığım minderden kaçma ile ilişkilendirebiliriz. İçerisinde etik değerlerden uzaklaşan hile odaklı sportmenlik dışı davranışlar serisini barındırır.

İnsanlar iletişimde neden demagojiyi tercih eder? Kolaydır. Çözüm sunmak zordur emek harcamak gerekir. Hazır cevap olmak olarak övülen iletişim hali geçerlidir. Karşısındakini zor durumda bırakmanın galibiyet sevinci canlıdır. Dinleme onlar için kayıptır yenilgiyi işaret eder. Konuya hakim olmayı çok konuşmak ya da son sözü söyleyen olarak içselleştirmişlerdir.

Eminim yukarıda cümleleri okurken gözlerinizin önüne gerek yüz yüze gerekse sosyal medyada iletişim halinde olduğunuz kişiler geldi. Diğer taraftan bu tarz iletişim kuran insanlarla harcadığımız vaktin ne kadar değerli olduğunu düşündünüz. İnsanı iyileştiren yine bir başka insanla iletişim halinde olmaktır. Ancak burada seçici olmanın değerini gözden kaçırmayalım. 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver