Zanka

Büyük süpermarketler ve Caffe Nero ile Starbucks gibi kahve zincirleri, tavuk eti tedarik ettikleri bir fabrikada Salmonella bakterisi bulunması üzerine harekete geçti…

Salmonella bakterisi krizi Kinder ürünlerinin ardından İngiltere’de bu kez de tavuk ürünlerinde yaşanıyor. Büyük süpermarket ve kahve zincirlerinin tavuk tedarik ettiği bir fabrikada Salmonella bakterisi tespit edildi.

İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA), Cranswick Country Foods adlı tedarikçinin piyasadan 100'e yakın ürünü önlem olarak topladığını açıkladı.

Ürünlerin satıldığı zincir mağazalar arasında; Caffe Nero, Starbucks, Tesco, Sainsbury's, Aldi, Pret A Manger, M&S, Waitrose, Coop, Amazon, Costa, Jamie Oliver deli by Shell ve One Stop yer alıyor.

Salmonella bakterisinin ilk kez Cranswick gıda işleme fabrikasına yapılan rutin bir denetim sırasında tespit edildiği belirtiliyor. Fabrika, bakterinin kaynağını bulmak üzere FSA ile birlikte çalıştığını açıkladı.

KİNDER ÇİKOLATALARDA DA ÇIKMIŞTI

Kısa bir süre önce İtalyan çikolata üreticisi Ferrero, İngiltere, Hollanda ve Belçika'nın da aralarında olduğu birçok ülkede salmonella şüphesi içeren Kinder ürünlerini toplamak zorunda kalmıştı.

Ürünlerin ilk etapta önlem amaçlı toplatıldığı açıklansa da Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Kinder çikolata ürünleriyle bağlantılı toplam 151 Salmonella vakası bildirildiğini ve bunların ABD ve Batı Avrupa'da 11 ülkede ortaya çıktığını açıkladı.

WHO tarafından araştırmalar sonucu bu ürünlerin en az 113 ülkeye dağıtıldığı tespit edildi.

İngiltere'de Kinder ürünlerinde yapılan incelemelerde, salgına yol açan Salmonella türünün altı antibiyotiğe dirençli olduğu saptandı. Ürünlerin çocuklara yönelik olmasından kaynaklı olarak vakaların yüzde 89'unun 10 yaş altı olduğu bildirildi.

SALMONELLA NEDİR?

Salmonella, Enterobacteriaceae familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteridir. Yaklaşık 2000 alt tipi insanlarda hastalığa neden olur. Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türlerdir. Bunların dışında kalan salmonella alt tipleri non-tifoidal salmonellalar olarak adlandırılır.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
22