Zanka

İki ülkenin büyükelçilerinin resmi başvuru mektuplarını teslim ettiği NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Sizler bizim en yakın ortaklarımızsınız. NATO üyeliğiniz ortak güvenliğimizi artıracaktır” dedi…

Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliği için imzaladıkları resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e teslim etti.

Brüksel’deki merkezde gerçekleştirilen törende Stoltenberg, Finlandiya’nın NATO Büyükelçisi Klaus Korhonen ve İsveç’in NATO Büyükelçisi Axel Wernhoff ile kameraların karşısına geçti.

Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:

* Her milletin kendi yolunu seçme hakkı vardır. İkiniz de kapsamlı demokratik süreçlerden sonra seçiminizi yaptınız.

* Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma taleplerini de memnuniyetle karşılıyorum. Sizler bizim en yakın ortaklarımızsınız ve NATO üyeliğiniz ortak güvenliğimizi artıracaktır.

* Bugün yaptığınız başvurular tarihi bir adımdır. Müttefikler artık NATO yolunda atacağınız sonraki adımları değerlendirecekler.

* Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. Tüm konuların üzerinde çalışmaya ve hızlı sonuçlara varmaya kararlıyız.

* Geçtiğimiz birkaç gün içinde müttefiklerin Finlandiya ve İsveç'in güvenliğini taahhüt eden çok sayıda açıklamasını gördük.

* NATO, Baltık Denizi bölgesinde zaten tetikte ve NATO ve Müttefik kuvvetleri gerektiği gibi uyum sağlamaya devam edecek.

* Tüm müttefikler NATO genişlemesinin önemi konusunda hemfikirdir. Hepimiz bir arada durmamız gerektiği konusunda hemfikiriz. Ve hepimiz bunun, yakalamamız gereken tarihi bir an olduğu konusunda hemfikiriz. Bu yüzden teşekkür ederim, ikinizi de görmek harika.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver