Zanka

Avrupa’nın yaptırımlarına karşı Rusya, Gazprom’a ödemelerin Ruble ile yapılması zorunluluğu getirmişti. İlk başta bu duruma tepkiler gelirken, sonraki süreçte ülkeler şarta uymaya mecbur kaldı. Mevcut durumla ilgili konuşan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Gazprom'un 54 doğalgaz müşterisi olduğunu ve bunların yarısının ruble hesabı açtığını söyledi…

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Moskova’da düzenlenen bir etkinlikte Rusya ile Batılı ülkeler arasında yaşanan süreçlere dair değerlendirmelerde bulundu.

Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının siyasi nedenlerden ötürü dondurulduğunu belirten Novak, “Bu siyasi nedenlerden ötürü, yakın gelecekte faaliyete geçeceğini düşünmüyorum. Ancak Avrupalı tüketicilerin ucuz, doğalgaz dahil düşük karbonlu kaynaklara ihtiyacı var. Projeye yönelik gelecekte talep olacağını düşünüyorum.” dedi.

Rusya'nın petrol üretiminin ise Nisan'da günlük 1 milyon varil düzeyinde gerilediğini aktaran Novak, "Mayıs'ta ise üretimimizi günlük 200 ila 300 bin varil düzeyinde artırdık. Haziran'da da toparlanmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Rusya'nın uygulamaya koyduğu ve Avrupa'da tartışmalara neden olan doğalgazın rubleyle ödenmesi sistemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Novak, şöyle konuştu:

Gazprom Export ile anlaşması olan, büyük, orta ve küçük ölçekli yaklaşık 54 şirket var. Bildiğim kadarıyla bu müşterilerin yarısı ruble hesabı açtı. Rubleyle ödemeyi kabul eden ve etmeyenlerin yer aldığı listenin nihai hali önümüzdeki günlerde netleşecek. Ödemeler için belirli günler var, avans ödemeleri var. Örneğin Nisan için teslimatların son ödemesi Mayıs'ta yapılıyor.”

NE OLMUŞTU?

Rusya, dost olmayan ülkelerin Gazprombank'ta Döviz ve ruble hesapları açmalarını ve ödemelerini ruble ile yapmalarını öngören kararnameyi 1 Nisan'da yürürlüğe koymuştu.

Buna göre, Rusya'dan enerji ithal eden ülkeler, başta Gazprombank'taki döviz hesaplarına ödemeyi aktaracak, Gazprombank da bu dövizi Rus rublesine çevirip ruble hesaplarına aktaracak. Ardından ödeme tedarikçi şirketin hesabına geçirilecek ve adı geçen bankadaki hesaba para yatırılmaması durumunda doğal gaz kesilecek.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver