Zanka

İYİ Partili İbrahim Halil Oral, katıldığı programda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı için “Alevi olması benim açımdan bir engel değil, çünkü ben tanıyorum, ilkelerini biliyorum. Ancak siyasette maksat kazanmaktır. Türkiye’deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm. Türk toplumu açısından, yani sünni diyebileceğimiz daha Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir” demişti. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in özür dilemesinin ardından, önce Oral’ın disipline sevk edildiği duyurululdu. Ardından vekilden de özür geldi…

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, katıldığı programda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanı adaylığı konusunda “Alevi olması benim açımdan bir engel değil, çünkü ben tanıyorum, ilkelerini biliyorum. Ancak siyasette maksat kazanmaktır. Türkiye’deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm. Türkiye’nin yüzde 65’i yüzde 70’i muhafazakar profil çiziyorsa, ona hitap edebilen, farklı bir isimle çıkılır. Türk toplumu açısından, yani sünni diyebileceğimiz daha Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir. Bu bir oy verilmemesi gereken bir problemdir. Bu açıdan bakılabilir. Ama alevi olduğu için Kılıçdaroğlu’nun (aday) yapılmaması, bence bir engel değil” ifadelerini kullandı.

Oral’ın açıklamaları büyük tepki çekti ve tartışmalara neden oldu. Tartışmalar devam ederken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Sakarya’da yaptığı konuşmada CHP liderinden özür diledi.

DİSİPLİNE SEVK KARARI 

Akşener’in özrünün ardından, İYİ Parti TBMM Grup Başkanlığı İbrahim Halil Oral'ın disiplin kuruluna sevk edildiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İYİ Parti TBMM Yönetim Kurulu'nun 09.06.2022 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu Yönetim Kurulu toplantısında, Ankara Milletvekilimiz Sayın İbrahim Halil ORAL'ın, katıldığı Ankara Masası isimli YouTube kanalında yaptığı, vatandaşlarımızın inançları ve değerlerine ilişkin açıklamaları sebebi ile İyi Parti Tüzüğümüzün 74. maddesinin atfı ile TBMM Grup ilę Yönetmeliğimizin 9. 10. ve 12. maddeleri uyarınca; TBMM Parti Grup Disiplin Kuruluna sevkine IY Parti TBMM Grup Yönetimi tarafından oy birligi ile karar verilmiştir. Kamuoyunun bilgisine arz olunur."   

İBRAHİM HALİL ORAL DA ÖZÜR DİLEDİ

Akşener'in özür dilemesi ve İYİ Parti'nin disipline sevk kararının ardından İbrahim Halil Oral’dan da özür geldi.

Sosyal medya hesabından videolu bir açıklama yayınlayan Oral, şu notu düştü:

“Bir YouTube kanalında yaptığım açıklamaların yanlış anlaşılması ve kullandığım bazı özensiz ifadeler sebebiyle başta Sayın @kilicdarogluk ve Alevi kardeşlerim olmak üzere tüm milletimizden özür diliyorum”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver