Zanka

İliç'te siyanürle altın araması yapılan ve siyanür borularının patlayarak Fırat Nehri'ne karıştığı iddia edilen maden ocağı bölgesinde açıklamada bulunan Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, “Burada bir Çernobil yaşanıyor. Burada bir Türk Çernobil’i yaşanıyor. Şu anda Ankara hala uyumaya devam ediyor. Bu iş jandarma tutanağıyla halledebilecek bir iş değil. Bir acil durum ilan edilmesi gerekiyor ve devletin bütün kaynaklarını buraya ayırması gerekiyor” diye çağrı yaptı…

Erzincan’ın İliç ilçesinde Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan boru patladı. Jandarma tutanaklarına göre 20 ton siyanürlü suyun, Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajı'na karıştığı öne sürülüyor.

İliç Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı. Boru patlamasının ardından bölgeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Trabzon'dan gelen uzman ekipleri bölgeden numune aldı ancak sonuçlara ilişkin açıklama yapılmadı.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve olayı ortaya çıkartan Sedat Cezayirlioğlu adlı vatandaşla görüştü.

Cezayirlioğlu, Özdağ’a şunları söyledi:

“Jandarma tutanağına göre 20 ton ama en az 200 ton. Fırat deresine karıştı. O dere de baraja karıştı. 3 gündür balıklar ters dönmüş vaziyette. Jandarmadaki raporu da kendileri söyleyip yazdırmışlar, jandarmaların bunları bilmesine imkan yok çünkü bunlar teknik terim. Buna rağmen 20 ton diyor.”

“ACİL DURUM İLAN EDİLMESİ GEREKİYOR”

Ümit Özdağ ise hükümete çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Burada bir Çernobil yaşanıyor. Burada bir Türk Çernobil’i yaşanıyor. Şu anda Ankara hala uyumaya devam ediyor. Bu iş jandarma tutanağıyla halledebilecek bir iş değil. Bir acil durum ilan edilmesi gerekiyor ve devletin bütün kaynaklarını buraya ayırması gerekiyor. Çünkü barajda toplanan ve balıkların ölmesine neden olan bu zehir, kısa bir süre sonra bütün Türkiye’ye, özellikle de güney illerimize ve güneydoğu illerimize doğru akmaya başlayacak. Bu kabul edilebilir bir durum değil.

Bütün Türkiye durumun ne kadar vahim olduğunu görmek ve anlamak durumunda olmalı.

Yukarıdan akan siyanür borularını görüyorsunuz, bu borulardan birisi kırılıyor ve saatlerce jandarma tutanağına göre en az 20 ama çok daha fazla tonlarca siyanür akıyor aşağıya. Muhtemelen biz şu anda zehirli hava soluyoruz burada zaten kötü bir koku var havada. Derhal müdahale edilmesi gereken bir süreçle karşı karşıya ülkemiz.”

“BELKİ DE SİYANÜRLÜ TARIM YAPILIYOR”

Ardından tekrar söz alan Cezayirlioğlu, “Şu anda bu su 5 tane barajımızı besliyor. GAP’ta belki de şu anda 3 gündür siyanürlü tarım yapıyorlar, sülfürik asitli. Bunun acilen durması lazım” diye de konuştu.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
31